Babiše dohnala vlastní vychytralost. Projděte si, o co jde v kauze jeho příjmů

Tomáš Pergler
Aktualizováno 18. 3. 2017 14:20
Dohání ho vlastní podnikatelská vychytralost z minulosti a zároveň proměnlivost v tom, co říká. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dostal pod tlak, který si z valné části zavinil sám. Podobně jako v loňské kauze Čapí hnízdo se znovu zapletl do svých slov, tentokrát při vysvětlování, kde vzal peníze na dluhopisy od koncernu Agrofert. Fakta, jež předložil, mu příliš nepomohla, naopak rozvířila další pochybnosti. Projděte si přehledný výčet, s čím se Babiš potýká. (Pro vstup do přehledu klikněte na úvodní fotku.)

"Grilování" v Parlamentu a podpora Zemana

Foto: Economia

K vygradování kauzy pomohla další nesrovnalost. Čísla v Babišově majetkovém přiznání, uloženém v Poslanecké sněmovně, se lišily od údajů auditorských firem. Za rok 2014 Babiš přiznal o 26 milionů více než podle zpráv auditorů. Ministr to zdůvodnil chybou účetní.

Ve středu 15. března se poslanci sešli na schůzi s názvem Daňové podvody ministra financí. Šéf opoziční TOP 09 Miroslav Kalousek během ní ministra financí obvinil, že si vytáhl peníze z uvedených firem místo dividend, které by musel zdanit. Babiš do sněmovny nepřišel, raději odjel na zahájení stavby nového úseku dálnice na jihu Čech.

Den po bouřlivé poslanecké schůzi se Babiš objevil na Pražském hradě u prezidenta Miloše Zemana, s nímž si v posledních měsících dobře rozumí. Dočkal se podpory. "Poslanci na jedné i druhé straně tady předvádí tyjátr, hodiny žvaní a leží tam zákony, které by se daly projednat," řekl Zeman v TV Barrandov.

 

Právě se děje

Další zprávy