Babiše dohnala vlastní vychytralost. Projděte si, o co jde v kauze jeho příjmů

Tomáš Pergler
Aktualizováno 18. 3. 2017 14:20
Dohání ho vlastní podnikatelská vychytralost z minulosti a zároveň proměnlivost v tom, co říká. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se dostal pod tlak, který si z valné části zavinil sám. Podobně jako v loňské kauze Čapí hnízdo se znovu zapletl do svých slov, tentokrát při vysvětlování, kde vzal peníze na dluhopisy od koncernu Agrofert. Fakta, jež předložil, mu příliš nepomohla, naopak rozvířila další pochybnosti. Projděte si přehledný výčet, s čím se Babiš potýká. (Pro vstup do přehledu klikněte na úvodní fotku.)

Za co Babiš koupil Agrofert?

Foto: Economia

Některá média v uplynulých dnech zapochybovala, z jakých peněz Babiš v minulosti ovládl Agrofert. Pravda je, že si mohl na akcie půjčit, ministr se ale na toto téma odmítl bavit. "A proč bych to dělal? Nevidím důvod, proč by mě tu měl někdo od rána do večera z něčeho zkoušet," řekl Českému rozhlasu.

Pro připomenutí: zatímco ještě v roce 1999 Babiš vystupoval oficiálně jenom jako manažer Agrofertu, do roku 2004 získal stoprocentní majetkový podíl. Podle oficiálních pramenů, jako jsou výroční zprávy nebo účetní uzávěrky, Babiš nejdříve ovládl menšinové podíly od chemiček Duslo Šaľa (ta tehdy ještě nepatřila pod Agrofert), Spolana Neratovice a švýcarské firmy O.F.I. Ost Finanz und Investment. Právě s pomocí této neprůhledné firmy odstřihl v roce 1995 Agrofert od mateřského slovenského podniku Petrimex. V roce 2003 se na Babiše převádí 45 procent akcií Agrofertu od jiné švýcarské společnosti Ameropa a zanedlouho se stává jediným majitelem.

V letech 1999 až 2004 přitom hodnota skupiny dál mohutně rostla. V roce 2004 do Agrofertu patřily nejen chemičky Lovochemie, Deza nebo Precheza, ale také bratislavský Istrochem nebo podíl v německém SKW Piesteritz a množství zemědělských a dalších podniků.

 

Právě se děje

Další zprávy