Babiš zvýšil výběr daní. EET a kontrolní hlášení zabraly, shodují se ekonomové

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 7. 2017 14:55
Anketa: Ekonomové dávají za pravdu ministerstvu financí, které říká, že za prudkým růstem ve výběru daní jsou nová opatření - EET a kontrolní hlášení.

Marek Dřímal, ekonom Komerční banky

Marek Dřímal, ekonom Komerční banky
Marek Dřímal, ekonom Komerční banky | Foto: Komerční banka

Opravdu vyšší výběr DPH "táhnou" nová kontrolní opatření? Má Česko miliardy navíc z EET a kontrolního hlášení?

Pro hlubokou analýzu tohoto tvrzení nemáme tvrdá data, a to ani o spotřebě a investicích za celé první pololetí. Náš odhad pro spotřebu domácností ale vidí její růst zhruba o 5 procent meziročně právě za první polovinu roku. Dynamika výběru DPH je výrazně vyšší (a velmi dobrá), což svědčí o lepším výběru daně. Jak významná jsou jednotlivá opatření, je však ještě těžší určit.

Domníváme se, že vyšší dopad má kontrolní hlášení, jehož vliv nabíhal postupně v průběhu loňského roku. Letos je kontrolní hlášení plně v záběru už od ledna, což může meziroční srovnání vylepšovat.

Navíc loni na začátku roku byl výběr DPH brzděn i menším objemem zadržených odpočtů, což také může mít vliv na letošní meziroční tempo (o letošních zadržených odpočtech nemáme informace).

Česko v půlce roku 2017 hospodaří s přebytkem 4,6 miliardy korun. Je to podle vás dobrý výsledek?

Pokud očistíme rozpočet o vliv evropských peněz, dostaneme na konci června 2017 schodek 13,2 miliardy korun. Ministerstvo tvrdí, že dochází ke strukturálnímu zlepšování vládního hospodaření, protože loni by takto očištěný rozpočet skončil ve schodku 30,8 miliardy. My se ale domníváme, že nejde o strukturální zlepšení, ale že hlavní vliv na lepší hospodaření má pokračující ekonomický růst. Vláda totiž vyšší daňové příjmy kompenzuje vyššími výdaji - především na platy státních zaměstnanců, důchody a transfery.

Největším problémem bude, až se ekonomický růst zastaví. Výpadek příjmů pak pošle rozpočet do výrazně záporných čísel. 

 

Právě se děje

Další zprávy