Babiš zvýšil výběr daní. EET a kontrolní hlášení zabraly, shodují se ekonomové

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
4. 7. 2017 14:55
Anketa: Ekonomové dávají za pravdu ministerstvu financí, které říká, že za prudkým růstem ve výběru daní jsou nová opatření - EET a kontrolní hlášení.

Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank

Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank
Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank | Foto: UniCredit Bank

Opravdu vyšší výběr DPH "táhnou" nová kontrolní opatření? Má Česko miliardy navíc z EET a kontrolního hlášení?

Meziroční zvýšení výběru DPH činí 14 procent za první pololetí a 19 procent za samotný druhý kvartál. Část tohoto zvýšení přinesl solidní ekonomický růst, větší díl lze ovšem skutečně připsat opatřením státu proti daňovým únikům. Nejde o nic mimořádného. Zkušenost ze zemí, kde podobná opatření zavedli dříve, byla rovněž taková, že daňové výběry v první fázi prudce narostly. Časem se ovšem ukázalo, že si daňoví podvodníci našli jiné kanály. Proto je i v Česku nutné zůstat při zemi při plánování daňových příjmů do budoucna.

Česko v půlce roku 2017 hospodaří s přebytkem 4,6 miliardy korun. Je to podle vás dobrý výsledek?

Pololetní přebytek rozpočtu není možné hodnotit jednoznačně. K meziročnímu zlepšení bilance očištěné o obousměrné toky s EU přispívají daňové výběry, což je pozitivní. Stejným směrem do výsledné bilance ale působí omezování veřejných investic na straně výdajů, což je naopak negativní. Nedostatečné investice do infrastruktury mohou podvazovat budoucí růst ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy