EET funguje jako švýcarské hodinky, chlubí se ministerstvo financí. Detailní data budou do měsíce

ČTK ČTK
1. 6. 2017 11:38
Zatím systém zaevidoval více než 1,4 miliardy účtenek a přiznaní suma tržeb je 350 miliard korun. Detailnější data šéf finanční správy slibuje v druhé půlce června. S EET podle Andreje Babiše například počet přenocování v penzionech vzrostl o 29 procent, ale počet hostů stoupl jen o devět procent. Podle bývalého ministra financí je to důkaz, že EET narovnává podnikatelské prostředí.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Storyous

Praha - Elektronická evidence tržeb od svého spuštění loni v prosinci funguje bez problémů a přispěla k růstu evidovaných tržeb. Na kongresu tradičního maloobchodního trhu Samoška to uvedl generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Podle něj i náměstkyně ministra financí Aleny Schillerové celý systém postupně přispívá k narovnání podnikatelského prostředí. Pravicová opozice EET dlouhodobě kritizuje a tvrdí, že likviduje mnoho drobných živnostníků.

Finanční správa podle Janečka předloží podrobnější data související s fungováním EET v druhé polovině června.

"EET funguje jako švýcarské hodinky. Je evidováno více než 1,4 miliardy účtenek a přiznaní suma tržeb je 350 miliard korun. Samotný IT systém funguje naprosto bez problémů a ve špičce se doba odezvy pohybuje pod desetinou vteřiny," uvedla náměstkyně ministra financí Alena Schillerová.

Exministr financí Andrej Babiš (ANO) uvedl, že EET byl jediný digitální projekt současné vlády. Jako důkaz narovnání podnikatelského prostředí uvedl data za první čtvrtletí, podle kterých například počet přenocování v penzionech se zvýšil o 29 procent, ale počet hostů stoupl jen o devět procent. "Takže můžeme hádat, kde je ten rozdíl," uvedl. Podle Babiše bude EET velké předvolební téma, protože některé strany deklarují, že jej zruší.

Podle ankety ČTK půl roku po zavedení EET většině podnikatelů velké problémy nepůsobí, hůře jsou na tom drobní podnikatelé. Negativním dojmem z EET je podle mnohých spousta zbytečně vytištěného papíru, což měsíčně zvyšuje náklady o tisíce korun. Některé podniky kvůli zavedení evidence tržeb zdražily své služby a některé pivovary sledují od prosincového zavedení elektronické evidence tržeb úbytek odběratelů piva.

Elektronická evidence tržeb začala loni 1. prosince pro hotely a restaurace. Po hotelech a restauracích se od března letošního roku zapojily do EET maloobchodní a velkoobchodní firmy. Následovat budou příští rok další obory podnikání.

 

Právě se děje

Další zprávy