Zlom: Čínské auto vyhrálo test bezpečnosti v Evropě

Radek Pecák Radek Pecák
10. 1. 2014 10:30
Qoros dosáhl nejlepšího výsledku z 33 vloni testovaných vozů.
Foto: Aktuálně.cz

Nejbezpečnějším autem loňského roku se stal čínsko-izraelský vůz Qoros 3 sedan. Alespoň podle výsledků nárazových testů nezávislé organizace Euro NCAP.

Ta loni otestovala 33 vozů a právě Qoros dosáhl nejlepšího výsledku v počtu procentuálního zisku maximálně možných přidělovaných bodů - 88 procent.

Qoros se v Euro NCAP podrobil klasickým typům testů - tedy čelnímu nárazu, bočnímu nárazu, nárazu na kůl, testovaly se i hlavové opěrky při nárazu zezadu a také ochrana dětských pasažérů i chodců.

Struktura karosérie při čelním nárazu dobře chrání cestující.Foto: Euro Ncap
Struktura karosérie při čelním nárazu dobře chrání cestující.Foto: Euro Ncap | Foto: Aktuálně.cz

Za ochranu dospělých cestujících na předních sedadlech si Qoros 3 vysloužil 34 bodů a 95 procent, což je fenomenální výsledek. Struktura karosérie dobře ochrání kolena i stehna, pouze na hrudníku řidiče byl po nárazu v rychlosti 64 kilometrů v hodině částí přídě do deformovatelné překážky shledán drobný otlak.

Žádné výtky neuvedli komisaři ani k výsledkům bočního nárazu. Při nárazu na kůl byly břicho a hrudník testovací figuríny chráněny průměrně.

Za ochranu chodců získal Qoros 77 procent možných bodů, což je stále velmi dobrý výsledek.

Za přítomnost elektronických asistentů má 81 procent bodů. V testovaném autě, což byl vůz s motorem 1,6 a v nejvyšší výbavě elegance, byl namontován tempomat s omezovačem rychlosti, standardem je elektronický stabilizační systém a připomínač nezapnutých bezpečnostních pásů.

Ochrana dětských pasažérů vzadu v autosedačkách byla ohodnocena ziskem 87 procent z možných bodů. I s touto hodnotou překonal Qoros všechny další vítěze jednotlivých kategorií.

Těmi jsou v kategorii supermini elektromobil Renault Zoe, v kategorii velkých rodinných vozů Lexus IS 300 h, v kategorii malých MPV Kia Carens, v kategorii velkých MPV Ford Tourneo Connect a v kategorii malých SUV Jeep Cherokee. Qoros 3 kromě absolutního vítězství dosáhl prvenství i v kategorii malých rodinných aut.

Qoros 3 se vloni, jako ve vůbec první evropské zemi, začal prodávat na Slovensku. V bratislavském autosalonu stojí zmíněný vůz přibližně 21 tisíc eur (cca 575 tisíc korun). Jedná se o vůz s velikostí na pomezí nižší střední a střední třídy, mezi jeho konkurenty tedy patří například Toyota Corolla či Volkswagen Jetta - ty jsou ovšem levnější.

Takto automobil přežil boční náraz.Foto: EuroNCAP
Takto automobil přežil boční náraz.Foto: EuroNCAP | Foto: Aktuálně.cz

Qoros se nabízí výhradně v nejvyšší verzi s benzinovým čtyřválcovým turbomotorem 1,6 a s výkonem 115 kW. Časem by se prý v Evropě měla začít prodávat i levná varianta s cenou kolem 16 tisíc eur. Qoros, což je v roce 2007 založený společný podnik čínské automobilky Chery a izraelských investorů, by měl v letošním roce uvést na trh další modely, například i kombi či SUV. Novinky mají být k vidění už za necelé dva měsíce na jarním autosalonu v Ženevě.

 

Právě se děje

Další zprávy