Zlodějům aut se líbí šedá barva, tvrdí pojišťovna

Radek Pecák Radek Pecák
18. 4. 2011 3:08
Nejčastěji se kradou auta ve věku tři až čtyři roky
Foto: Aktuálně.cz

Každé sedmé auto, jehož majitel má uzavřeno havarijní pojištění u České pojištovny a zloději ho ukradnou, má šedou barvu. Ve statistice jako druhá v pořadí následuje černá (deset procent) a modrá (9,5 procenta).

Z toho by se dalo vyvodit, že o trochu bezpečnější před zloději jsou auta v jasných pastelových barvách, například žlutá.

Přestože se počty kradených aut snižují, vloni klienti České pojišťovny s uzavřeným havarijním pojištěním přišli o 1559 aut.

Pojišťovna vyplácí v průměru 200 000 Kč

"Nejvyšší vyplacené částky se týkaly prémiových značek jako Lexus, Volvo nebo Land Rover," uvádí mluvčí České pojišťovny Tomáš Zavoral. Podle něho Česká pojišťovna v souvislosti s krádežemi automobilů vyplatila v průměru za jednu pojistnou událost přes 200 000 korun.

Nejčastěji kradenými vozy jsou jednoznačně automobily značky Škoda, které tvoří více než 50 % případů. Následují značky Volkswagen s necelými 12 procenty a s odstupem pak Renault se 4 procenty. Zbylá procenta připadají na některou z více než pěti desítek značek prodávaných na českém trhu.

Kradou se i stará

Poněkud překvapivé je, že zloději nejčastěji nekradou zcela nové vozy. "Zloděje loni nejvíce zaujaly vozy ve stáří tří nebo čtyř let (shodně v 11,6 % případů). Následují jen s malým odstupem vozidla šestiletá (11,4 %) a sedmiletá (9,3 %)," uvádí Zavoral. Poměrně běžné jsou ale podle mluvčího i krádeže aut ve stáří 15-20 let. I pro tato vozidla ve stáří 6-20 let mají nyní nově pojišťovny připravené speciální havarijní pojištění.

Přesto je dnes v České republice havarijně pojištěno pouze zhruba dvacet procent všech registrovaných automobilů. Právě toto pojištění je v současnosti jediné, které majiteli vozu kryje škodu způsobenou zloději.

Je to tak i přesto, že se rozsah služeb u povinného ručení značně rozšířil. "Vaše vlastní auto v případě vámi zaviněné nehody, krádeže, vandalismu nebo živelní události ochrání pouze havarijní pojištění," vysvětluje rozdíly mezi povinným ručením a havarijním pojištění Petr Svoboda, vrchní ředitel produktového managementu občanského pojištění ČP.   

 

Právě se děje

Další zprávy