Ženy řídí podle autoklubu ADAC lépe než muži

Michal Karat
11. 3. 2012 23:44
Podle německého autoklubu dělají ženy-řidičky podstatně méně dopravních přestupků než muži-řidiči
Foto: Smart

Při příležitosti Mezinárodního dne žen se německý autoklub ADAC podíval do německých statistik přestupků, aby zjistil, zda jsou ženy za volantem lepší než muži. Jak to dopadlo? Ano, ženy jsou prokazatelně lepšími řidiči než muži!

Počet řidiček a počet kilometrů, které ženy v Německu ujedou, je výrazně nižší než v případě mužů-řidičů, činí asi 32 % veškerého provozu. Přesto je u žen vedeno podstatně méně záznamů o porušení dopravních předpisů, než u mužů.

Počet řidiček, které byly přichyceny za volantem bez řidičského oprávnění, činil jen 6,3 % ze všech přestupků tohoto druhu. Překročení povolené rychlosti má na svědomí více žen, ale podíl 21,2 % je stále nižší, než podíl žen na celkových dopravních výkonech v provozu. Nehody plynoucí z nedodržení bezpečné vzdálenosti zaviněné ženami mají podíl 30,9 % a téměř přesně tak odpovídají rozdělení řidičů a řidiček v provozu.

Ženy ale excelují i v mnoha technicky orientovaných disciplínách, v nichž si muži mnohdy dost věří. Jen pětina všech přestupků plynoucích z nesprávného předjíždění připadá na ženy. Naopak špatné odbočování nebo nesprávné otáčení jde na vrub z 35 % ženám-řidičkám. Ještě vyšší podíl 37 % drží ženy v přestupcích souvisejících s nedáním přednosti v jízdě.

 

 

Právě se děje

Další zprávy