Ženy za volantem Ferrari. Připomeňte si herečky i sportovkyně, které propadly italské automobilce

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 4. 2018 14:25
S podtitulem Ženy a Ferrari, nevyřčený příběh, se v muzeu Enza Ferrariho v Modeně (celým jménem Museo Casa Enzo Ferrari) aktuálně koná výstava automobilů se vzpínajícím se koníkem ve znaku. Ta představuje slavné ženy, které se objevovaly či objevují za volantem vozů Ferrari. Celkem je v budově, kterou navrhl český architekt Jan Kaplický, k vidění 18 automobilů. Vy se na ně, i jejich majitelky, podívejte v následující grafice.

Ferrari 212 Inter - Ingrid Bergmanová

Ferrari 212 Inter bylo pro italskou automobilku poměrně zásadní. Jednalo se totiž o jeden z prvních projektů, na němž maranellský výrobce spolupracoval s designovým studiem Pininfarina. A právě jím navrženou karosérii (vznikly i modely s designem jiných karosářů) mělo i auto švédské herečky Ingrid Bergmanové. Ta ho dostala od svého manžela, režiséra Roberta Roselliniho, k výročí svatby. Bergmanová za svůj život vyhrála třikrát sošku Oscara, celkem na ni byla nominovaná sedmkrát. Mezi její nejslavnější filmy patří Plynové lampy, Anastasia, Vražda v Orient Expressu nebo Podzimní sonáta.

Typ 212 Inter byl silniční (existovala i verze Export, která byla určena na okruhy) a poháněl jej dvanáctiválec o objemu 2.6 litru, který dosahoval až 110 kW. V pozdějších letech výroby měl motor díky třem karburátorům Weber až 125 kW.

 

Právě se děje

Další zprávy