Zemřel geniální český malíř veteránů Václav Zapadlík. Jeho díla se vystavují po celém světě

Eva Srpová Eva Srpová
22. 8. 2018 22:11
Jeho malby znají všichni obdivovatelé veteránů po celém světě, díla vystavují muzea ve Francii, Anglii i USA. Jedinečný český malíř věrně ilustroval historické automobily a byl i autorem originálních poštovních známek. Václav Zapadlík zemřel letos 21. srpna ve věku nedožitých 75 let.
Václav Zapadlík maloval jedinečné obrazy s automobilovou tematikou. Známé byly například i poštovní známky s veterány.
Václav Zapadlík maloval jedinečné obrazy s automobilovou tematikou. Známé byly například i poštovní známky s veterány. | Foto: Škoda Auto

Václav Zapadlík byl mezi automobilovými nadšenci pojem. Umělec, který maloval a ilustroval veterány originálním stylem, jenž věrně připomínal realitu, a přitom měl svou snovou poetiku.

Jeho díla se vystavují po celém světě, například v muzeích v Německu, Francii, Velké Británii a především v USA. Zapadlík byl také autorem českých poštovních známek s auty, které se staly vyhledávaným sběratelským artiklem.

Sešit s poštovními známkami s historickými Škodovkami je vyhledávaným sběratelským artiklem.
Sešit s poštovními známkami s historickými Škodovkami je vyhledávaným sběratelským artiklem. | Foto: Škoda Auto

Narodil se 23. září 1943 v Praze, jeho otec pracoval v autoservisu. Zřejmě odtud v sobě objevil lásku k automobilům, přestože se ale nakonec vyučil truhlářem. Odmala ale tíhl k umění. V 70. letech začal své ilustrace publikovat v časopisech Automobil a Svět motorů. Ve světě prorazil ale až v poměrně pozdním věku, zhruba po padesátce.

Ve své tvorbě se zaměřil především na veterány z 50. let minulého století a také na dobové automobilové závodění. Ve výtvarné práci používal mnoho technik, ať už perokresbu, akvarel, olejomalbu nebo tuš. Vynikal neskutečným citem pro technický detail, avšak zachovával dílům poetiku. Brzy se o jeho tvorbě začalo mluvit jako o fotorealistických dílech.

V roce 2012 začal pro Českou postu ilustrovat známky s automobilovou tematikou. "Ani chvilku jsem neváhal, byla to pro mě výzva, návrhy na poštovní známky jsem nikdy nedělal, a tak jsem se s chutí pustil do první série šesti známek, na nichž jsem tenkrát ztvárnil své oblíbené modely, mimo jiné ­Duesenberg SJ, Bugatti Royale 49 či Isottu Fraschini Tipo 8A," vzpomínal autor.

Václav Zapadlík byl geniálním malířem a ilustrátorem veteránů.
Václav Zapadlík byl geniálním malířem a ilustrátorem veteránů. | Foto: Škoda Auto

Známky vyšly i v takzvaném sešitkovém vydání pod názvem Světová auta. V následujících čtyřech letech je pak následovaly sešitky Česká auta a také Škoda. Všechny jsou dodnes vyhledávaným artiklem domácích i světových filatelistů.

V roce 2015 vyšla i knižní publikace s názvem Obrazy o 100 plnobarevných stranách, která zachycovala Zapadlíkovo dílo věnované veteráským závodům minulého století.

Jedním z vrcholů jeho umělecké kariéry v Česku byla výstava Benzinové opojení, která se konala v pražském Mánesu v roce 2016.

Václav Zapadlík zemřel v Praze večer 21. srpna ve věku nedožitých 75 let.

 

Právě se děje

Další zprávy