Z Enyaqu je papamobil. Papeže Františka vozí na Slovensku elektrické škodovky

Z Enyaqu je papamobil. Papeže Františka vozí na Slovensku elektrické škodovky
Logo papežovy návštěvy na zpětném zrcátku.
Vatikánská vlaječka na předním blatníku.
Celá papežova "slovenská" flotila papamobilů.
Auto nemá oproti standardní verzi tónovaná zadní skla, aby papež mohl komunikovat se svým okolím.
Foto: Škoda Auto
Martin Přibyl Martin Přibyl
13. 9. 2021 14:45
Papež František má nebo měl ve svém vozovém parku řadu neobvyklých strojů: od upravené Dacie Duster přes vodíkovou Toyotu Mirai až po Lamborghini Huracán, kterého se papež vzdal a následně ho v charitativní soutěži vyhrál Čech. Na aktuální návštěvě Slovenska dostala hlava katolické církve k dispozici celkem čtyři vozy Škoda. Dva elektrické Enyaqy a dvě střední SUV Karoq.

Škoda tak navazuje na svoji dřívější spolupráci s papežským stolcem, při své dvoudenní návštěvě v Irsku v roce 2018 používal papež František čtyři Rapidy Spaceback.

Škodovky prošly kvůli papežským službám drobnými úpravami. Na přání Vatikánu byla standardně dodávaná zadní tónovaná skla nahrazena čirými a v autech jsou pro pohodlnější nástup pontifika speciální madla. Všechna čtyři auta jsou černá a mají také černý interiér. I barevné provedení patřilo podle mluvčí slovenské Škody Zuzany Kubíkové mezi požadavky diplomatického zastoupení Vatikánu, tzv. nunciatury, na Slovensku.

Zvenku se vozy dají poznat podle chromovaných držáků na vatikánskou vlajku a na krytech vnějších zrcátek se nachází oficiální logo papežovy návštěvy. Co s vozy bude po skončení papežovy návštěvy Slovenska, zatím není jasné. 

Papež František má Enyaqy a Karoqy k dispozici od svého nedělního příletu do Bratislavy, používat je bude i v úterý v Košicích a ve středu při příjezdu na poutní místo v Šaštíně u slovensko-českých hranic. Škoda pro věřící připravila speciální webovou stránku, jejímž prostřednictvím mohou papežovi posílat krátké zprávy. 

Papež před příjezdem na Slovensko, kam ho pozvala prezidentka Zuzana Čaputová, pobýval v Maďarsku. Jako otevřený papamobil mu tam posloužil vůz značně odlišný od elektrického Enyaqu. Na fotografiích agentury Reuters je zachycen na korbě amerického pick-upu RAM 1500. Na další vozy spojené s papežem Františkem se podívejte do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy