Papež si vyzkouší první vodíkový papamobil. Dostal speciálně upravenou Toyotu Mirai

Papež si vyzkouší první vodíkový papamobil. Dostal speciálně upravenou Toyotu Mirai
Foto: Toyota
Martin Přibyl Martin Přibyl
13. 10. 2020 15:33
Papež František převzal od Japonské konference biskupů nový papamobil. K dispozici mu bude speciálně upravená vodíková Toyota Mirai.

Papež František dosud proslul zejména tím, že pro svoji přepravu dával přednost dostupným automobilům. Na své návštěvě Irska jel Škodou Rapid Spaceback, v USA Fiatem 500L, v Koreji Kiou Soul a v Arménii dokonce Dacií Logan. Vloni v listopadu obdržel pro svoje potřeby darem speciálně upravené SUV Dacia Duster. Naopak supersportovní a pro něj určené Lamborghini Huracán skončilo v charitativní dražbě. Dnes ho vlastní Čech.

Novinka ve vatikánském autoparku není tak levná jako Dacia, ale zato je velice ekologická. Toyota Mirai je jedním z prvních sériově vyráběných vodíkových aut. Pro potřeby papeže byla ovšem upravena, auto je natažené na 5,1 metru a místo zadní části střechy a sedadel má speciální konstrukci, v níž může papež stát. Nechybí ani držáky vatikánských standart a vysunovací schůdek pro pohodlné nastupování.

"Vůz je jedním z dvojice modelů Mirai speciálně vyrobených Toyotou a věnovaných Japonské konferenci katolických biskupů při příležitosti papežské návštěvy Japonska v listopadu loňského roku," píše se v tiskové zprávě. Papež František auto převzal minulý týden od otce Domenica Makoto Wady, reprezentujícího Japonskou konferenci katolických biskupů, a velvyslance Japonska při Svatém stolci Seidžiho Okady. 

Papež sám o sobě je zastánce ochrany životního prostředí. Ve své druhé encyklice Laudato si' kritizoval mimo jiné právě spotřební životní styl a nezodpovědný rozvoj, které vedou k ničení přírody a globálnímu oteplování. 

Vodíková Toyota by tedy k jeho postoji měla sedět. Auto ujede na jedno natankování přes 500 kilometrů a při jízdě vypouští jen vodní páru. Má to však i háček. Podle webu mobilitah2.it v současné době v Římě není jediná funkční plnicí vodíková stanice. Na jejich rozšíření se však pracuje, kromě Toyoty se v něm angažuje i italský petrolejářský koncern Eni.

 

Právě se děje

Další zprávy