Vydrží, ale musí snídat šneky a růžový sekt. Ojetý Peugeot 3008 je opravdový Francouz

Vydrží, ale musí snídat šneky a růžový sekt. Ojetý Peugeot 3008 je opravdový Francouz
Design působí dodnes neotřele. Před sedmi lety leckomu připadal až příliš divoký.
Koncept i-Cocpit spojuje malý volant a přístroje na vrchu palubní desky. V tak velkém autě jako 3008 a 5008 to nemá žádný přínos, jen horší viditelnost přístrojů a nepřirozený úchop volantu.
Přední sedadla jsou rozměrná a pohodlná. Na snímku sportovní sedačky verze GT, která se v Česku prodávala jen s motorem 2.0 BlueHDI, na některých trzích i s benzinovým 1.6 PureTech.
Typ 5008 má delší rozvor a prodloužený převis.
Foto: Martin Frei
Martin Frei Martin Frei
8. 9. 2023 6:38
Kdo chvíli žil ve sladké Francii, nebo se aspoň učil onu hrdou a vznešenou řeč, musí uznat, jak chudý by byl život bez zbytečně složitých věcí. Také galští inženýři mají dar leccos zašmodrchat, což zkazilo pověst současným motorům Peugeotu. Přesto máme dobrou zprávu. S rodinnými kočáry 3008 a 5008 se dá docela dobře žít. Jen je třeba kvalitní péče, což předpokládá i poučeného majitele.

Peugotova řada 3008 a 5008 zhruba odpovídá českému Karoqu a Kodiaqu. Jeden model kompaktnější, druhý objemnější a volitelně sedmimístný. Liší se délkou i rozvorem; šířku mají kupodivu stejnou, oběma také chybí pohon 4×4. Tedy kromě vzácného, drahého a složitého plug-in hybridu, který si kvůli trakci na sněhu asi nekoupíte.

Ke štědré nabídce prostoru přidává Peugeot výrazný design. Možná nezaujme každého, ale už odvahou najít si nepřátele vnáší do dnešní monotónní produkce čerstvý vítr. 

Kabina je zpracovaná elegantně a sedadla jsou pohodlná. S ergonomií je to složitější. Samoúčelně malý volant se drží nepřirozeně, zatímco rádio, navigace i topení se ovládají přes obrazovku, která nedokáže zobrazit víc funkcí současně. 

Po letech používání více zamrzí tradičně chatrnější provedení, odpadlé čalounění nebo zaseknutý mechanismus sklápění sedadel. Za nové díly si výrobce běžně účtuje částky kolem dvaceti tisíc korun.

Elektronika však většinou nepotřebuje nic než občasnou aktualizaci, karoserie dobře odolává rzi a jednoduchý podvozek s vlečenou zadní nápravou je na údržbu nenáročný. 

Nejvíc rozporů se týká pohonu. Není divu, protože nejčastější benzinový tříválec 1.2 PureTech vešel do řečí hned ze tří důvodů. 

Prvním je zanesení karbonovými úsadami a detonační spalování, které postupně snižuje výkon a může vést k poškození pístů. Při nástupu modelů 3008 a 5008 v roce 2016 už měl motor za sebou řadu úprav ke snížení těchto rizik. Přesto mu nedělá dobře krátké pojíždění za studena. Ostatně jako všem benzinovým motorům s přímým vstřikováním.

Druhou vážnou vadou je rozvodový řemen, pro snížení tření smáčený v oleji. S jeho okyselováním se řemen rozleptává a úlomky spadlé do olejové vany ochromují mazací soustavu. To může nastat už po 60 tisících kilometrů.

Výrobce řemen i olej několikrát modifikoval. Řemen je vidět víčkem v krytu rozvodů a značkové servisy mají postup i přípravky na jeho kontrolu. S každou, i sebelépe zachovalou ojetinou proto ihned vyražte na preventivní kontrolu, která může předejít velkým škodám.

I zde se ovšem potvrzuje, že motoru škodí krátké jízdy. Při nich se v oleji sráží neodpařený benzin, který - společně s povinně přimíchávaným biolihem - rozklad řemenu zrychluje.

Třetí stížností je vysoká spotřeba oleje. Postihla paradoxně motory, na nichž někdo opravoval pohon rozvodů a nedodržel předepsaný postup. Některé mazací kanály se pak mohly ucpat zbytky starých těsnění a jinde vznikal přetlak. Spotřebu oleje proto ihned po koupi ojetého vozu zkontrolujte. Je to důvod k odstoupení od smlouvy, reklamovat ji však musíte neodkladně.

Právě zde se ukazuje francouzsky ješitná a choulostivá povaha dnešních modelů Peugeotu. Tříválec není špatný motor. Je však třeba důkladně prověřit jeho stav a jezdit výhradně do značkové opravny, kde znají detailní postupy a nalijí vám olej splňující nejnovější normu.

Výměna rozvodového řemene ve značkové síti nestojí víc než deset tisíc korun. Jak dále uvidíme, jsou to na dnešní dobu skromné peníze.

Méně často v bazaru najdete výkonnější 1.6 PureTech. Nevhodnost pro krátké jízdy s dvanáctistovkou sdílí, za městem ale působí o něco suverénněji. Spotřeba spíš přes osm litrů, zatímco u tříválce mezi sedmi a osmi. I to by leckoho svedlo ke koupi dieselu, ale chyba lávky. 

Šestnáctistovky z let 2017 a 2018 už mívají hodně najeto a pozdější 1.5 BlueHDI nic neušetřit nemůže. Jen oprava vrtošivého řetízku mezi oběma vačkovými hřídeli stojí pětatřicet tisíc, a to ještě v případě, že jeho selhání nezničí celý motor. Po pěti letech navíc přibývá motorů udušených karbonovými úsadami v míře, se kterou nelze nic dělat.

Dlouhodobě fungovat bude jen diesel dvoulitrový. Robustní pohrobek starých časů, který v 3008 skončil už na podzim 2020 kvůli emisím CO2. Povinné spojení s automatem se totiž odráželo v šesti- až sedmilitrové spotřebě, tedy na dohled benzinovému tříválci. 

Výhodou 2.0 BlueHDI je nadhled na dálnici, plynoucí z vysokého točivého momentu 400 Newtonmetrů. Odvrácenou stranou je riziko závad dávkovače AdBlue, prodávaného s celou nádrží za pětadvacet tisíc korun. 

Nakonec i samočinná převodovka potřebuje po 60 tisících kilometrů vyměnit olej. Peugeot to ovšem výslovně nepředepisuje, což je další důvod shánět auto ojeté co nejméně.

Že je dvoulitrový diesel doma právě na dálnici, jsme si vyzkoušeli na exempláři vypůjčeném z AAA Auto. Stovky kilometrů za sebou nechával nevzrušeně, zpomalení kamionem v levém pruhu dohnal za pár vteřin. Po městě se ale kvůli turboefektu a potřebě otáček pohyboval trochu hlučně a nemotorně.

Ojetý Peugeot 3008 a 5008

Na trhu: od 2016 dosud
Ceny ojetin: od 400 000 Kč
Vnější rozměry: 4450 (4640) x 1906 x 1625 mm
Rozvor: 2675 / 2840 mm mm
Kufr: 520 / 702 až 780 l
Motory benzin: 1.2 PureTech (96 kW), 1.6 PureTech (121 a 133 kW)
Motory diesel: 1.6 BlueHDI (88 kW), 1.5 BlueHDI (96 kW), 2.0 BlueHDI (110 a 130 kW)

Sto tisíc kilometrů na tachometru nenechalo na mechanice vozu žádné známky. Že má auto něco za sebou, prozrazovala jen popraskaná koženková bočnice sedadla řidiče. Tomu se ale nelze divit při jejím vystouplém tvaru a nutnosti do kabiny "šplhat". 

Přitažlivý design i praktická povaha 3008 se ovšem odráží ve vysokých cenách ojetin. Testovaný vůz stál 510 tisíc korun, za které by se dala pořídit i Škoda Karoq s pohonem všech kol. Peugeot tedy musí umět prodat své francouzské kouzlo.

 

Právě se děje

Další zprávy