Vodíková Tatra míří do Prahy. Firma vyvine i čistě bateriové nákladní auto

Vodíková Tatra míří do Prahy. Firma vyvine i čistě bateriové nákladní auto
Tatra Force e-Drive je důlní speciál, který pohání palivové články.
Tatra ho vyvíjela tři roky, loni na podzim se prototyp ukázal v Ostravě, letos na jaře poprvé v Praze.
Základem je těžký podvozek Tatra Force dodávaný převážně pro vojenské využití. Tvoří ho centrální nosná roura s nezávisle zavěšenými koly s extrémně dlouhými zdvihy pérování.
Tři ze čtyř náprav jsou poháněny synchronním elektromotorem o trvalém výkonu 480 kilowattů a točivém momentu 2300 Newtonmetrů.
Foto: Tatra
Eva Srpová Martin Frei Eva Srpová, Martin Frei
9. 4. 2024 12:21
Kopřivnická automobilka Tatra přiveze do Prahy vodíkovou Tatru. Bude stát celý den ve středu 10. dubna před budovou Národní technické knihovny, zájemci si ji mohou prohlédnout zblízka.

Prototyp nákladní Tatry, kterou pohání elektrický trakční motor v kombinaci s vodíkovými palivovými články, poprvé přijede do Prahy. Těžký nákladní vůz je součástí přehlídky akce Automotive Day 2024, která se koná ve středu 10. dubna.

Pořádá ji Masarykův ústav vyšších studií ČVUT ve spolupráci s českým zastoupením sdružení vysokých technických škol EuroTeQ, a to v areálu ČVUT, v Technické ulici v Praze-Dejvicích.

Zástupci čtrnácti výrobců a dovozců automobilů na konferenci představí přes třicet modelů elektromobilů a hybridních automobilů. K tradičním účastníkům akce (Hyundai, Škoda, Kia, Toyota či Citroën) letos přibyly nově značky VW, Peugeot, BMW a Tesla. Kopřivnický nákladní vůz s vodíkovým pohonem ale bude bezpečně největší. Řadu elektromobilů bude možné vyzkoušet v rámci testovacích jízd. Akce je veřejně přístupná.

Na konferenci vystoupí Jakub Pončík, nový ředitel výzkumu a vývoje v automobilce Tatra Trucks. Firma v úterý navíc oznámila, že získala dotaci na vývoj čistě bateriového pohonu pro nákladní vůz a nyní se naplno pustí do jeho vývoje. Kdy přesně by se ale měl ukázat prototyp, zatím nezveřejnila.

Na projektu bateriového elektromobilu Tatra Trucks spolupracuje se společností Devinn a českou pobočkou společnosti Eaton. Prototyp vozidla s plně elektrickým bateriovým systémem pohonu s vícestupňovou převodovkou Eaton vznikne na bázi nejnovější třetí generace modelové řady Tatra Force 8×8, která byla poprvé představena veřejnosti v polovině minulého roku.

Vodíková Tatra

Základem vozu Force eDrive, který se ukáže po třech letech vývoje poprvé v Praze a už má za sebou také testování na polygonu v Ostravě, je těžký podvozek Tatra Force dodávaný převážně pro vojenské využití. Tvoří ho centrální nosná roura s nezávisle zavěšenými koly s extrémně dlouhými zdvihy pérování.

Tři ze čtyř náprav jsou poháněny synchronním elektromotorem o trvalém výkonu 480 kilowattů a točivém momentu 2300 Newtonmetrů. Ten je dále násoben pěti stupni převodovky s elektronicky ovládaným řazením. Nejvyšší rychlost, které dosahuje, je 85 km/h.

Vodíkovou část pohonné jednotky dodává česká firma Devinn, která má na kontě už několik úspěšných aplikací amerických elektrochemických článků Nuvera. Dva svazky článků mají souhrnný výkon 200 kilowattů.

Na články navazuje baterie Li-Ion s kapacitou 171 kilowatthodin. Baterie je důležitá pro rozjezd vozidla, jelikož vodíkové články nedosahují plného výkonu tak rychle, jak šlape řidič na pedál.

Se zástavbou vodíkového pohonu pomáhají Tatře také specialisté z Vysoké školy chemicko-technologické a Centra výzkumu Řež.

V Evropě je s vodíkovým pohonem nejdále Hyundai. Dvacet vozů Xcient Fuel Cell provozuje obchodní konsorcium ve Švýcarsku. Daimler a Volvo jsou ve fázi testování.

V příštích letech se v evropských městech objeví nejdříve autobusy portugalského výrobce Caetano, který používá vodíkové články Toyota.

Hyundai provozuje flotilu vodíkových náklaďáků také v Koreji. V Kalifornii má hlavní slovo Kenworth. Bude se podílet na velké dotované zakázce na čistší provoz v přístavu Los Angeles. V Číně jezdí vodíkových vozidel už několik set.

 

Právě se děje

Další zprávy