Velký test dětských autosedaček. Dvě propadly: jedna je nebezpečná, druhá jedovatá

Martin Přibyl Martin Přibyl
31. 5. 2019 6:03
Německý autoklub ADAC zveřejnil výsledky svého nejnovějšího testu dětských autosedaček. Vyzkoušel celkem 31 modelů nejrůznějších velikostí: od těch pro půlroční caparty po ty pro dvanáctileté "výrostky." Podívejte se na výsledky.
Foto: ADAC

Vestavěné alarmy nefungují podle představ

Výrobci se snaží u sedaček předcházet nešťastné situaci, kdy řidič v létě zapomene na rozpáleném parkovišti dítě v autě. Ratolest přitom již po patnácti minutách může být tak přehřátá, že to může ohrozit jeho život (průběh teploty v autě zaparkovaném na slunci vidíte na obrázku). Proto do svých výrobků instalují speciální alarmy, které rodiče na zapomenuté dítě upozorní. V Itálii dokonce od prvního července bude pro místní platit povinnost vozit děti v odpovídajícím způsobem vybavené sedačce.

ADAC proto vyzkoušel, jak podobné alarmy fungují. V testu se sedačky s takovým alarmem objevily tři. Chicco Oasys i-Size Bebecare dokáže rozpoznat, že v ní dítě sedí, Cybex Cloud Z i-Size a Cybex Sirona Z i-Size přítomnost prcka zjistí podle zapnutí bezpečnostního pásu. Samotný alarm je pak propojený přes Bluetooth s chytrým telefonem a funguje jen v případě, že máte v telefonu nainstalovanou speciální aplikaci a mobil spárovaný se sedačkou. Jakmile se dostanete mimo dosah signálu Bluetooth a dítě zapomenete v autě, dostanete upozornění.

Již z principu je tedy jasné, že celý systém není navržen tak, aby byl neprůstřelný. ADAC ho tedy při koupi sedačky nepovažuje za nutný (pokud tedy zrovna nebydlíte v Itálii). Lepší je prostě za žádných okolností nenechávat dítě v autě samotné.

Na výsledky testu se můžete podívat na dalších snímcích.

 

Právě se děje

Další zprávy