Rozvášněný dav se vrhl na elektrický autonomní taxík. Auto zcela shořelo

Rozvášněný dav se vrhl na elektrický autonomní taxík. Auto zcela shořelo
Dav vandalů napadl elektrický autonomní taxík společnosti Waymo. Ten projížděl čínskou čtvrtí, kde se v ulicích slavil začátek nového lunárního roku, kdy se podle čínského roku zahájil rok Draka.
Waymo provozuje autonomní taxíky v San Francisku dva roky.
Talé také jezdí v Phoenixu, Waymo chce službu rozšířit také do Los Angeles.
Robotaxi společnosti Waymo
Foto: Reuters
Eva Srpová Eva Srpová
12. 2. 2024 17:16
Jaguar I-Pace od společnosti Waymo napadl v San Francisku dav vandalů. Robotický taxík útočníci nejprve posprejovali, poté mu rozbili okna a naházeli dovnitř pyrotechniku. Než stihli na místo dorazit hasiči, auto lehlo popelem. Společnost uvedla, že ji to neodradí a bude ve městě své taxíky bez řidičů provozovat nadále.

Sanfranciské robotické taxi napadl dav vandalů. Auto projíždělo v sobotu 10. února ve 21 hodin čínskou čtvrtí města, když chvíli předtím vysadilo zákazníka. Elektrický Jaguar bez řidiče obklopil dav, který začal auto ničit.

Vandalové zapálili autonomní vozidlo Waymo v San Franciscu | Video: Reuters

Podle svědků, které cituje agentura Reuters, někdo z vandalů skočil na kapotu a rozbil autu čelní sklo. Další začali rozbíjet boční okna a mlátit do auta skateboardem. Vhodili dovnitř minimálně jednu petardu, což mělo za následek, že auto začalo hořet. 

Kolem auta se utvořil hlouček, někteří vandalům tleskali a jiní si incident natáčeli. K hořícímu vozu byli přivoláni hasiči, vůz ale zcela shořel. Při útoku nikdo nezranil. Hasičský sbor San Franciska zveřejnil na svém účtu na síti X fotografie zdemolovaného vozu.

"Úzce spolupracujeme s místními bezpečnostními úředníky, abychom na situaci reagovali," reagovala v prohlášení na incident společnost Waymo.

Ta prý bude vozový park robotických taxíků provozovat nadále. Čerstvý incident je ale dosud zřejmě nejzávažnější a ukazuje, že ve společnosti se množí kritici protestující proti provozování autonomních taxíků v USA.

Podobné, i když daleko méně závažné události se začaly množit poté, co v minulosti došlo k několika nehodám robotaxíků. K poslední došlo minulý týden, kdy se vůz Waymo srazil v San Francisku s cyklistou, který se lehce zranil.

 

Právě se děje

Další zprávy