V servisech mají plno a chcete navíc ušetřit? Poradíme, jak si vyměnit zimní kola svépomocí

Eva Srpová Eva Srpová
1. 11. 2017 14:16
Podle zjištění Aktuálně.cz se v některých servisech, zejména těch pražských, čeká na termín, kdy vám vymění letní pneumatiky za zimní, klidně i čtrnáct dní. Kola si samozřejmě můžete vyměnit sami. Ušetříte, avšak má to pár háčků.

Možná si říkáte, že na tom nic není. V garáži máte uskladněné zimní pneumatiky na samostatných discích a v servisu, kam jste zavolali, nemají v nejbližších dnech volný termín, aby vám kola vyměnili oni.

Přinášíme pár rad, jak si kola vyměnit doma, a také shrnutí, kolik ve skutečnosti ušetříte a jestli to vůbec stojí za to.

Foto: iStock

Výměnu kola zvládne skoro každý, a tak tu nebudeme opakovat to, co většina z vás ví. Tedy že parkujeme na rovině, auto zabrzdíme, zařadíme první stupeň nebo zpátečku.

Zvedák je potřeba umístit pod místo, které je k tomu určené, tedy se zesílením v konstrukci. Takové místo se obvykle dá najít podle zoubku pod prahem, případně nahmatáním.

Šrouby kol povolíme. Teprve pak auto přizvedneme, až se kolo ocitne ve vzduchu, vyšroubujeme šrouby a sundáme kolo. Očistíme náboj kola od nečistot, a to nejlépe drátěným kartáčkem. Šrouby důkladně očistíme. Teprve pak nasadíme kolo se zimní pneumatikou.

Je vhodné si na kolech označit, zda jste je tuto sezonu měli na přední, nebo na zadní nápravě. Za půl roku je pak prohodíte, aby se pneumatiky sjížděly rovnoměrně.

 

Právě se děje

Další zprávy