V servisech mají plno a chcete navíc ušetřit? Poradíme, jak si vyměnit zimní kola svépomocí

Eva Srpová Eva Srpová
1. 11. 2017 14:16
Podle zjištění Aktuálně.cz se v některých servisech, zejména těch pražských, čeká na termín, kdy vám vymění letní pneumatiky za zimní, klidně i čtrnáct dní. Kola si samozřejmě můžete vyměnit sami. Ušetříte, avšak má to pár háčků.

Možná si říkáte, že na tom nic není. V garáži máte uskladněné zimní pneumatiky na samostatných discích a v servisu, kam jste zavolali, nemají v nejbližších dnech volný termín, aby vám kola vyměnili oni.

Přinášíme pár rad, jak si kola vyměnit doma, a také shrnutí, kolik ve skutečnosti ušetříte a jestli to vůbec stojí za to.

Foto: iStock

Problém ale nastává v tom, že ne každý investuje do momentového klíče. Bez něj ale nikdy nevíte, jak jste šrouby utáhli. Přesný údaj je přitom důležitý, aby kolo opravdu dobře drželo, navíc aby všechny šrouby byly utaženy stejnou silou. Kvalitní momentový klíč stojí zhruba 2000 až 3000 Kč.

"Mnoho řidičů si stále myslí, že utažení nadoraz je nejlepší řešení. Není to pravda. Při přetažení můžete buď rovnou strhnout závit, nebo neúměrně přetěžovat materiál. Ten pak může v krizové situaci, například při náhlém brzdění nebo při prudké změně směru, selhat," říká ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

Pokud tedy momentový klíč nemáme, šrouby utahujeme silně, ale s rozmyslem. Na klíč se nešlape, taková síla by byla až příliš velká. Po ujetí pár kilometrů vyzkoušíme, zda všechny šrouby drží.

 

Právě se děje

Další zprávy