Geniální vynález, který začal naprostým fiaskem. První semafor zničil výbuch

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
10. 12. 2023 6:32
Dopravu si bez nich dnes nedokážeme představit, přitom instalace prvního skončila naprostým fiaskem. Řeč je o semaforu, který se poprvé objevil před 155 lety v Londýně. Tehdy to byl šestimetrový stožár s plynovými světly a několika rameny, které upravovaly dopravu kočárů či povozů. Jenže výbuch plynu přínos revolučního zařízení zcela přehlušil, plně doceněný byl až o řadu let později.
Semafor na Westminsterské ulici, z Illustrated Times, 16. ledna 1869.
Semafor na Westminsterské ulici, z Illustrated Times, 16. ledna 1869. | Foto: Aktuálně.cz / Neznámý autor / British Library Board / Public domain

Poprvé v Londýně

9. listopadu uplynulo 155 let od chvíle, kdy se u budovy britského parlamentu v Londýně poprvé objevil semafor. Dopravní řešení, bez nějž si silnice nejsme schopni představit, a pokud náhodou přestane fungovat, často nastává chaos, v němž se řidiči nedokáží zorientovat.

Kdo by ovšem čekal zařízení alespoň vzdáleně podobné dnešním červeným, oranžovým a zeleným světlům, bude nejspíše překvapen. První semafor vypadal spíše jako robot, něco, co v roce 1868 působilo jako z jiného světa. Také se stal terčem různých dobových karikatur.

Faktem je, že jeho vznik je spojený s tím, co semafor dělá dodnes - zklidněním a řízením dopravy. Několik měsíců před jeho vznikem se totiž na tomtéž místě při nehodě zranili dva poslanci a při řízení provozu zemřel jeden policista. Povozů, kočárů a jiných vozidel bylo na silnicích v Londýně už tehdy zkrátka mnoho.

 

Právě se děje

Další zprávy