Geniální vynález, který začal naprostým fiaskem. První semafor zničil výbuch

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
10. 12. 2023 6:32
Dopravu si bez nich dnes nedokážeme představit, přitom instalace prvního skončila naprostým fiaskem. Řeč je o semaforu, který se poprvé objevil před 155 lety v Londýně. Tehdy to byl šestimetrový stožár s plynovými světly a několika rameny, které upravovaly dopravu kočárů či povozů. Jenže výbuch plynu přínos revolučního zařízení zcela přehlušil, plně doceněný byl až o řadu let později.

Elektrický semafor s bzučákem

Co se neuchytilo ve Velké Británii, zafungovalo ve Spojených státech, kde se semafory rychle staly součástí dopravního koloritu, zpočátku v prakticky totožné podobě jako v Londýně v 19. století, tedy s plynovými lampami, které postupně nahradily lampy kerosenové. Jejich podoba se pak trochu odlišovala stát od státu, v zásadě byl ale princip se světly a lopatkami stejný.

V roce 1912 vedoucí dopravní divize policie v Salt Lake City Lester F. Wire přišel podle návrhu Jamese Hoge poprvé s elektrickým semaforem s červeným a zeleným světlem připojeným k trolejovému vedení a bzučákem, který upozorňoval na změnu barvy světla. Policistovi nebo někomu, kdo semafor ovládal, tak stačilo stát na kraji silnice a knoflíkem měnit barvu světel. Poprvé bylo toto řešení nasazeno v roce 1914 v Clevelandu (na snímku), o čtyři roky později se pak k červenému a zelenému světlu přidalo v New Yorku i oranžové.

 

Právě se děje

Další zprávy