Geniální vynález, který začal naprostým fiaskem. První semafor zničil výbuch

Dan Poláček Jan Matoušek Dan Poláček, Jan Matoušek
10. 12. 2023 6:32
Dopravu si bez nich dnes nedokážeme představit, přitom instalace prvního skončila naprostým fiaskem. Řeč je o semaforu, který se poprvé objevil před 155 lety v Londýně. Tehdy to byl šestimetrový stožár s plynovými světly a několika rameny, které upravovaly dopravu kočárů či povozů. Jenže výbuch plynu přínos revolučního zařízení zcela přehlušil, plně doceněný byl až o řadu let později.
Policejní nákres fungování semaforu na Westminsterské ulic v Londýně, 1869.
Policejní nákres fungování semaforu na Westminsterské ulic v Londýně, 1869. | Foto: Aktuálně.cz / Neznámý autor / Leonard Bentley / Flicrk.com / CC BY-SA 2.0 Deed Attribution-ShareAlike 2.0 Generic

Semafor umístěný ve výšce přes šest metrů nad vozovkou, vynalezený Johnem Peakem Knightem, fungoval na základě plynových světel - červená znamenala stopku, zelená možnost jet. Protože viditelnost světel ve dne ale nebyla dostatečná, po stranách se objevily dvě lopatky, které světelné signalizaci pomáhaly. Pokud byly v přímce, vozidla musela zastavit, pokud byly svěšené, pak mohla pokračovat v provozu. Celé to ale vyžadovalo ovládání jedním policistou.

Reakce na novinku byly spíše rozporuplné, spousta řidičů navíc semaforu nerozuměla, jiní ho ignorovali. V lednu 1869 pak výbuch po úniku plynu vážně zranil policistu, který semafor řídil. A to na dlouhou dobu znamenalo konec semaforů (nejen) ve Velké Británii.

 

Právě se děje

Další zprávy