Toyota má větší zisk, ale Volkswagen byl ve čtvrtletí největší automobilkou podle odbytu i tržeb

ČTK ČTK
25. 5. 2018 13:01
Po zhodnocení prvního čtvrtletí letošního roku z hlediska odbytu i tržeb je největším automobilovým koncernem světa Volkswagen, jehož součástí je i Škoda Auto. Toyota je ovšem ziskovější.
Souboj o prvenství v automobilovém světě Toyota s Volkswagenem vede dlouhodobě.
Souboj o prvenství v automobilovém světě Toyota s Volkswagenem vede dlouhodobě. | Foto: Volkswagen

Největším automobilovým koncernem světa z hlediska odbytu i tržeb byl v prvním čtvrtletí německý Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto.

Post nejziskovějšího automobilového koncernu pak obhájil německý výrobce luxusních vozů BMW. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Ernst & Young (EY), která srovnává výsledky 16 předních automobilových koncernů a o které informovala agentura DPA.

Volkswagen minulý měsíc oznámil, že jeho tržby v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly o 3,6 procenta na 58,2 miliardy eur (1,5 bilionu Kč). Koncern v prvním čtvrtletí dodal zákazníkům rekordních 2,68 milionu vozů, což je o 7,4 procenta více než před rokem.

Analytik EY Peter Fuss uvedl, že provozní výsledky německých automobilových koncernů byly v úvodu letošního roku uspokojivé, a to navzdory negativnímu vlivu silného eura. "Zisk i marže jsou na vysoké úrovni," dodal.

Marže vyjádřená poměrem provozního zisku k tržbám v prvním čtvrtletí v případě BMW dosáhla 12 procent. Na druhém místě se z hlediska marže umístil japonský rival Suzuki (11 procent), třetí příčku obsadil německý podnik Daimler (8,4 procenta).

Z hlediska absolutní hodnoty provozního zisku byla v prvním čtvrtletí jedničkou japonská společnost Toyota, za kterou následovaly německé firmy Volkswagen, Daimler a BMW.

 

Právě se děje

Další zprávy