To nejlepší, čím dnes svítí auta: noc protne laser, miliony zrcátek vykouzlí animace

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 2. 2022 12:05
Začalo to petrolejkami a končí laserem. Moderní auta svítí lépe a dále, komplikovanějšími a komplikovanějšími světly. Podívejte se na přehled v současné době používané techniky: od halogenových žárovek až po organické diody.
Foto: Audi

Světla s vysokým rozlišením by uměla promítat film

Jak se moderní technika demokratizuje, prémiové značky musí přicházet s dalšími inovacemi, které potvrdí jejich vyšší úroveň. Právě výkon a schopnosti světel se přitom v posledních letech staly jedněmi z klíčových parametrů. Posledním výkřikem techniky jsou tak mimo jiné světla s vysokým rozlišením.

Dnes je nabízí Audi například v elektrickém modelu e-tron, nebo Mercedes-Benz ve vrcholné třídě S a její elektrické paralele EQS. Světla fungují jinak než klasické matrix, na počet diod se nehraje, naopak, Audi tvrdí, že jeho digitální Matrix LED světlomety využívají pouhé tři. Jejich světlo je ale promítáno na speciální zařízení nazvané DMD, Digital Micromirror Device. Na něm je asi milion samostatně ovládaných mikrozrcátek, přičemž každé z nich má rozměry pouhých setin milimetru. Pomocí elektrostatického pole lze tato zrcátka jednotlivě naklápět a výsledkem je to, že auto dokáže promítat na silnici světlo ve vysokém rozlišení.

To má za následek jemnější ovládání stálého dálkového světla. Auta vybavená podobnými digitálními světlomety dokážou na silnici také promítat obrazce. Umějí zvýraznit jízdní pruh nebo jeho ohraničení, počítá se i s tím, že by na vozovku mohla promítat nejrůznější výstrahy. Vše je pak otázkou toho, co automobilkám dovolí úřady. Prozatím si tak zákazníci mohou užívat třeba světelnou show poté, co auto zamknou. Světla totiž promítají speciální rozlučkové animace.

 

Právě se děje

Další zprávy