To nejlepší, čím dnes svítí auta: noc protne laser, miliony zrcátek vykouzlí animace

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 2. 2022 12:05
Začalo to petrolejkami a končí laserem. Moderní auta svítí lépe a dále, komplikovanějšími a komplikovanějšími světly. Podívejte se na přehled v současné době používané techniky: od halogenových žárovek až po organické diody.
Foto: BMW

Laser dosvítí přes půl kilometru

Kromě digitálních světel jsou hitem u prémiových automobilek Audi a BMW rovněž laserové světlomety. Nečekejte však, že by na silnici svítil přímo laserový paprsek, to by bylo nebezpečné. Tato světla místo toho používají modré laserové diody, které následně excitují krystal fosforu, jenž vydává jasné bílé světlo. To je pak směrováno tak, aby dosahovalo maximálního dosahu, Audi hovoří o dvojnásobku konvenčních dálkových světel, BMW až o 600 metrech.

Vysoký jas a síla tohoto světla však omezuje jeho použití. Laserové "dálky" jsou jen jakýmsi rozšířením standardních adaptivních LED světel, kamera je automaticky zapne jen v rychlostech nad 70 kilometrů za hodinu, a pokud na silnici rozpozná jiný automobil, okamžitě je zase vypne. Například Audi proto má u modelu Q7 speciální ikonku signalizující v přístrojovém štítu, že jsou světla skutečně puštěná. "Lasery" svoje uplatnění najdou především mimo hustý provoz.

 

Právě se děje

Další zprávy