Takhle se bude bojovat proti Tesle: podrobný přehled elektrických plánů automobilek

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 11. 2018 6:03
Americká Tesla má příští rok přivézt do Evropy svůj "levný" Model 3, narazí ale na tvrdou opozici. Ani podle konkurenčních automobilek totiž elektromobily nemají být již jen okrajovou záležitostí pro nadšence. V nejbližší době se z nich má stát plnohodnotná alternativa k autům s dieselovým nebo benzinovým motorem. Volkswagen by se u svých elektroaut chtěl dokonce nafťákům dorovnat cenou. Podívejte se na přehled plánů jednotlivých výrobců.
Foto: Toyota

Toyota

Do roku 2020 by Toyota chtěl uvést 10 čistých elektromobilů, o pět let později by mělo mít hybridní/elektrickou verzi každé auto v její nabídce a v roce 2030 by pak chtěla prodávat milion bezemisních vozů ročně.

Plány Toyoty se ale budou zpočátku soustředit na čínský trh, až později by se její elektrické vozy měly dostat i do ostatních částí světa. Prvním z nich bude elektrická verze crossoveru C-HR. Na každý pád Toyota nechce v budoucnu spoléhat jen na elektrické modely. "Elektromobily jsou podle nás vhodné hlavně pro krátké vzdálenosti, na ty střední máme úsporné hybridy a na dlouhé trasy je ideálním řešením vodík," říká Steffan Herbst z evropského zastoupení automobilky. Mezi bezemisní vozy v podání Toyoty se tak bude řadit i model Mirai (na obrázku) s pohonem na palivové vodíkové články. Jeho většímu rozšíření ale zatím brání v Evropě nedostatečná infrastruktura plnicích stanic. 

 

Právě se děje

Další zprávy