Takhle se bude bojovat proti Tesle: podrobný přehled elektrických plánů automobilek

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 11. 2018 6:03
Americká Tesla má příští rok přivézt do Evropy svůj "levný" Model 3, narazí ale na tvrdou opozici. Ani podle konkurenčních automobilek totiž elektromobily nemají být již jen okrajovou záležitostí pro nadšence. V nejbližší době se z nich má stát plnohodnotná alternativa k autům s dieselovým nebo benzinovým motorem. Volkswagen by se u svých elektroaut chtěl dokonce nafťákům dorovnat cenou. Podívejte se na přehled plánů jednotlivých výrobců.
Foto: Volvo

Volvo

V roce 2025 by mělo být 50 procent prodaných Volv čistě elektrických. Prvním by měla být příští rok elektrická verze vyobrazeného crossoveru XC40. 

Švédové v současné době sází na plug-in hybridy, kterými chtějí nahradit diesely, s nimiž naopak postupně končí. Podle šéfa vývoje švédské automobilky Henrika Greena by Volvo navíc mělo na svých elektromobilech již od začátku vydělávat. Nebude tedy jejich ceny dotovat z prodeje aut se spalovacím motorem. Pod Volvo spadá také nová značka Polestar, která se bude jako "elektrická" profilovat hned od začátku. Zatím představila jeden plug-in hybridní vůz, další modely ale mají být čistě elektrické. Mezi lety 2019 a 2021 by jich na trh mělo přijít rovnou pět.

 

Právě se děje

Další zprávy