Superb prezidenta byl původně stavěn pro manažera Škody

Radek Pecák Radek Pecák
9. 3. 2013 11:33
Automobilka by nestihla auto pro Hrad vyrobit, manažer musel ustoupit
Foto: Škoda Auto

Praha - Nový prezident Miloš Zeman bude jezdit v černé limuzíně Škoda Superb v nejvyšší výbavě Laurin & Klement. Automobil pohání šestiválcový motor 3,6 litru a vůz s ním je schopný jet až 250 kilometrů v hodině. Výkon motoru se přenáší na všechna čtyři kola.

Vozem, který nyní poslouží jako prezidentova služební limuzína, měl původně jezdit člen představenstva mladoboleslavské Škody Bohdan Wojnar. "Dohoda s prezidentskou kanceláří se udělala poměrně na poslední chvíli a nestihl by se vyrobit nový vůz," vysvětlil online deníku Aktuálně.cz sám Wojnar.

Jedinou významnější úpravou byla zatím instalace držáku standarty, vysílačky a majáčků. O dalších úpravách vozu pak rozhodne ochranná služba ministerstva vnitra.

Vlajkovou loď značky Škoda Miloš Zeman využil již pro cestu na svou inauguraci 8. března 2013. Prezidentská flotila bude navíc od dubna rozšířena o další dva superby.

"Vůz má prezidentská kancelář v pronájmu. "Existuje standardní komerční smlouva, a příslušná částka za pronájem byla vypočítána z prodejní ceny vozu, která je zhruba 1,1 milionu korun," uvedl mluvčí automobilky Škoda Vítězslav Pelc.

Superb letos čeká modernizace

Model Superb, kterého vloni Škodovka po celém světě prodala zhruba 110 tisíc kusů, projde letos modernizací. Prezident Zeman by pak měl převzít nový superb jako vůbec první zákazník. Na voze se mimo jiné změní příď, která bude v duchu nového designu započatého modely Rapid a Octavia. Z kapoty také zmizí zelené logo s vavříny.

Zajímavostí je, že zatímco na inauguraci jel prezident ve voze s namontovanými osmnáctipalcovými pneumatikami, v dalších dnech bude vůz přezut na pohodlnější 17palcová kola.

Zemanův předchůdce Václav Klaus měl rovněž k dispozici vůz Superb, většinou se však na cesty vydával limuzínami značky Audi.

V době své premiérské funkce Miloš Zeman jezdil také českým automobilem. Byla to Tatra 700 (podrobněji jsme o tomto voze psali zde).

Podívejte se na prezidentská auta v majetku technického muzea

 

Právě se děje

Další zprávy