Srovnání: SUV Rolls-Royce Cullinan a ti ostatní. Rozdrtí konkurenci luxusem i obřími rozměry?

Jan Markovič Jan Markovič
18. 5. 2018 13:46
Rolls-Royce má poprvé ve své historii SUV. Poprvé auto s pohonem všech kol a také poměrně praktické. Jak si stojí ve srovnání s konkurencí? Porovnali jsme ho s dalšími super SUV, tedy zejména Bentley Bentayga a Lamborghini Urus.
Top auta fotbalistů: Bentley Bentayga
Top auta fotbalistů: Bentley Bentayga | Foto: JBR Capital

Bentley Bentayga

Jedním z úhlavních konkurentů je Bentley Bentayga. SUV nabízí výběr ze dvou motorů, tedy vznětového osmiválce a benzinového dvanáctiválce, se kterým právě půjde proti Cullinanu. S tímto motorem má výkon 608 koní a na stovku zrychlí za 4,1 sekundy.

Foto: Alfa Romeo

Alfa Romeo Stelvio QV

Italské SUV zaměřené na velmi rychlé svezení má sice jen poloviční motor, ale jeho šestiválec vygeneruje působivých 510 koní. Vzhledem k tomu, že je Stelvio o něco menší a výrazně lehčí než oba britské super luxusní stroje, může se pochlubit ostrou akcelerací. Stovku dá za 3,8 sekundy.

Foto: Lamborghini

Lamborghini Urus

Nejrychlejším SUV světa je ovšem Lamborghini Urus. První auto tohoto typu italské automobilky po třiceti letech (stavěla off-road LM002) má pod kapotou benzinový osmiválec, který je dvojitě přeplňovaný. Výkon: 650 koní. To znamená stovku za 3,6 sekundy a maximální rychlost 305 km/h.

Foto: Porsche

Porsche Cayenne Turbo S

Konkurencí může být i oblíbené Porsche Cayenne. To je zatím v Česku v prodeji ve třech motorových verzích, nejsilnější je označena jako Turbo. Její motor má 550 koní a dokáže auto poslat z nuly na 100 km/h za 3,9 sekundy. Maximálně jede 286 km/h.

 

Právě se děje

Další zprávy