Levněji po dálnicích už i na Slovensku. Víme, kolik stojí jednodenní dálniční známka

Jan Matoušek Jan Matoušek
2. 8. 2024 13:32
Jízda po slovenských dálnicích může pro projíždějícího turistu být zase o něco jednodušší. Od 1. srpna totiž ministerstvo dopravy zavedlo jednodenní dálniční známku, čímž se Slovensko srovnalo s Českem nebo Rakouskem. Na některých úsecích pak dokonce nově není známka vůbec potřeba.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Samo451 / Shutterstock.com

Řidiči v Česku si ji mohou koupit už od března, na Slovensku její prodej spustili s prvním srpnovým dnem. Jednodenní dálniční známka, kterou po členských státech požaduje Evropská unie, se tak objevuje v dalších zemích. Řidiči za kupon zaplatí 5,4 eura, v přepočtu asi 137 korun. Pro srovnání, v Česku stojí jednodenní známka 200 korun, v Rakousku pak 8,6 eura - v přepočtu asi 219 korun. Mělo by se jednat o devět procent ceny ročního kuponu.

Známka platí vždy do půlnoci dne, který si zákazník vybere. Když si tak například koupí známku v osm hodin večer s platností ve stejný den, využívat ji může jen čtyři hodiny a následně si musí koupit nový kupon.

Ceny dalších známek se nemění, desetidenní tak přijde na 12 eur (306 korun), třicetidenní na 17 eur (433 korun) a 365denní na 60 eur (1527 korun). Nově už v nabídce není roční známka, která stála stejně jako 365denní, ale platila jen do 31. ledna následujícího roku od data zakoupení. Nový nejdelší kupon platí vždy 365 dnů od jeho zakoupení.

Kromě změn v dálničních známkách přináší nová vyhláška slovenského ministerstva dopravy i změny některých zpoplatněných úseků. Nově je totiž bude možné využívat zdarma, což platí mimo jiné třeba pro dálniční obchvaty Bratislavy, Nitry, Košic, Prešova, Popradu, Čadce a Žiliny. Dohromady se jedná o 200 kilometrů nezpoplatněných dálničních úseků.

"Jde o vstřícný krok nejen směrem k motoristům, ale především obyvatelům větších měst. Odklánění dopravy mimo města je jedním z nástrojů, jak zvýšit dopravní komfort a zároveň snižovat znečištění ovzduší. Vybrali jsme taková města, která mají alespoň dva sjezdy z dálnice," uvedl ministr dopravy Jozef Ráž (SMĚR-SD).

 

Právě se děje

Další zprávy