Škodu na hořící lodi mělo utrpět i BMW, osm stovek aut se ale podaří zachránit

Jakub Stehlík Jakub Stehlík
3. 8. 2023 14:04
Týdeník Automobilwoche získal informaci, že na palubě nákladní lodi, která se vznítila u nizozemských břehů, bylo i větší množství vozů BMW a Mini. Automobilka informaci potvrdila.
Fremantle Highway
Fremantle Highway | Foto: Kustwacht Nederland

Zatímco se požár na lodi Fremantle Highway podařilo uhasit a její vrak odtahují záchranáři do nizozemského přístavu Eemshaven, na veřejnost unikají další podrobnosti o nákladu.

Původně se mělo za to, že nejvíce katastrofou utrpěla automobilka Mercedes-Benz. Média totiž přišla s informací, že je na palubě mimo jiné i 350 vozů ze Stuttgartu.

Nyní však internetové vydání německého týdeníku Automobilwoche přichází s tím, že na lodi je také "nižší čtyřmístné číslo" aut značek BMW a Mini. Konkrétní počet sice automobilka týdeníku nesdělila, potvrdila však, že se zde "nachází vozidla BMW Group".

V médiích se spekuluje i o vozech dalších značek. "Zatímco mnoho výrobců již oznámilo, že na palubě nákladní lodi žádná auta nemají, koncern Volkswagen se k přítomnosti vlastních vozů na Fremantle Highway nevyjádřil," všímá si Automobilwoche.

Po přistání v Eemshavenu se rozhodne, zda loď bude opravena nebo sešrotována. Předběžná inspekce, kterou na moři provedli záchranáři, však poskytla obrázek o stavu aut, která se na palubě nacházejí.

"Podpalubí se požár téměř nedotkl," řekl Automobilwoche šéf týmu záchranářů Peter Berdowski. Dodal, že použitelných zůstává zhruba 800 vozů.

Americký ekonom Patrick Anderson však na stránkách Automotive News zpochybnil, že by se zachráněná auta mohla nabízet jako nová. Katastrofu pak přirovnal k loňskému požáru lodi Felicity Ace, při kterém v plamenech skončilo na čtyři tisíce vozů koncernu Volkswagen a celková škoda byla vyčíslena na 355 milionů dolarů.

První zprávy o požáru na Fremantle Highway se objevily minulé úterý, oheň se podařilo zkrotit až téměř po týdnu. Agentura Reuters přišla s informací, že z celkového počtu 3783 přepravovaných vozidel je 498 elektromobilů. Zároveň cituje z reportáže televize RTL, kde jeden ze záchranářů tvrdí, že požár zažehly právě baterie elektrického auta.

Záběry na hořící loď Fremantle Highway z minulého týdne. | Video: Kustwacht Nederland
 

Právě se děje

Další zprávy