Máme podrobná data o dovážených ojetinách: každá pátá je Škodovka

Martin Přibyl Martin Přibyl
27. 9. 2018 14:20
Počet ojetin dovezených do ČR se za první pololetí roku 2018 zvedl o desetinu. Neustále přitom roste podíl škodovek. Jaké modely Češi nejraději tahají domů?

Seriál o českém trhu s ojetými vozy (první díl). Jaká auta si Češi nejraději kupují v bazarech? Jaká dovážejí ze zahraničí? Jak se na tom všem projevila aféra Dieselgate a do jakých modelů má smysl investovat s ohledem na zůstatkovou hodnotu? Ve spolupráci se společností Cebia a s využitím dat Svazu dovozců automobilů mapujeme situaci na českém trhu s ojetinami.

V prvním díle se budeme věnovat autům, která Češi hledají za hranicemi. Trend rostoucích dovozů ojetin začal již krátce po skončení finanční krize v roce 2015 a v prvním pololetí roku 2018 se jen potvrdil. Meziročně totiž počet dovážených aut poskočil vzhůru o necelých deset procent. Každé druhé je přitom starší deseti let. O jaká auta je mezi Čechy největší zájem? Resp. jaké vozy jsou kvůli tomu nejvíce v hledáčku podvodníků se stočenými tachometry?  

Foto: Aktuálně.cz

6. Ford Focus: 2,22 %

Stejně jako v případě Mondea i zájem o Focus upadá a i tentokrát mu zákazníky přetahuje konkurence z koncernu Volkswagen: Golf a Octavia. V případě motorů sází Češi na vyzkoušený atmosférický benzinový čtyřválec 1.6 Ti-VCT, který byl k dispozici ve druhé (2004-2011) a třetí generaci (2011-2018). Žádaný je ale i nafťák 1.6 TDCi. V českých autobazarech lze zmíněnou třetí generaci pořídit od 120 000 do cca 600 000 Kč, za to ale dostanete skutečně zánovní vozy s několika desítkami tisíc kilometrů ve sportovní verzi ST.

 

Právě se děje

Další zprávy