S elektromobilem na cestách. Vše o veřejném dobíjení aut do zásuvky

Martin Přibyl Martin Přibyl
4. 9. 2020 10:58
V minulém dílu seriálu o elektromobilitě jsme probrali, co je nutné k dobíjení elektroauta ve vlastní garáži nebo pod vlastním přístřeškem. Teď přijde řada vydat se za humna. Jak auto dobít na cestách? Přinášíme průvodce po veřejných dobíječkách.
Foto: Martin Přibyl

Kde stanice najdu?

Provozovatelé dobíjecích stanic nabízejí ve svých aplikacích mapy stanic, dají se najít i v navigacích elektroaut, obsáhlou databázi stanic pak nabízejí i aplikace jako Chargemap nebo zmíněný Plugsurfing.

V současné době je v Česku asi 600 stanic a přibývají další. Jen samotný E.ON chce mít koncem letošního roku v provozu stovku, do roku 2022 má počet stanic vzrůst na 300. "V současné době máme pokryté rychlodobíjecími stanicemi především hlavní dopravní koridory," říká Martin Klíma. V budoucnu se chce zaměřit na vyplnění bílých míst, vysokorychlostní stanice by měly vznikat především u supermarketů, do projektu výstavby se zapojují i čerpací stanice. Na svém distribučním území staví E.ON i pomalejší AC stanice a pracuje se sítí tzv. partnerských stanic, tedy těch, které za jeho pomoci postaví někdo jiný a zpřístupní je veřejnosti.

Velké plány mají i konkurenti. Takové PRE chce zvednout počet rychlodobíjecích stanic za letošní rok z 18 na 60. "Pro nás netypicky je budeme budovat mimo Prahu: v Berouně, Příbrami, Mladé Boleslavi, Jablonci, Liberci nebo Brně," říká Vojtěch Fried, který má v PRE na starosti elektromobilitu a projekty smart city. Společnost plánuje také zvednout počet pomalejších AC stanic ze současných 73 o další cca stovku.

Jedničkou na trhu je aktuálně společnost ČEZ, která provozu 230 stanic, z toho 170 rychlých DC. "Na frekventovaných směrech chystáme jak stanice v nových lokacích, tak i navýšení počtu stojanů ve stávajících lokalitách, příp. výhledově také instalaci stojanů o vyšších dobíjecích výkonech," přibližuje plány mluvčí ČEZu Martin Schreier. V roce 2025 je pro ČEZ cílem mít v Česku 1200 stanic.

Podle Ondřeje Synka by 80 procent sítě stanic v budoucnu mělo tvořit právě pomalejší AC dobíjení.

Kolik stanic bude Česko potřebovat? Vládní plán čisté mobility počítá s tím, že v roce 2030 bude v Česku 19 až 35 tisíc dobíjecích bodů. Ekologická organizace Transport & Environment přitom doporučuje, aby jich u nás stálo 25 000. Ve svém návrhu však zohledňuje to, kolik obyvatel dané země bydlí ve městech, a další parametry stanice.

 

Právě se děje

Další zprávy