Rusko chce podporovat nákupy elektromobilů domácí výroby dotací až 180 tisíc korun

ČTK ČTK
5. 8. 2021 11:42
V Rusku se zatím žádné elektromobily nevyrábějí, tamní vláda je chce ale v budoucnu podpořit dotacemi na nákup, avšak jen ty domácí výroby.
Doprava v Moskvě, ilustrační foto.
Doprava v Moskvě, ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Rusko hodlá v budoucnosti subvencovat nákupy elektromobilů domácí výroby, aby podpořilo poptávku po těchto vozech i jejich produkci. Uvedlo to ruské ministerstvo hospodářství. V Rusku se sice zatím žádné elektromobily nevyrábějí, Moskva má však v tomto směru ambiciózní plány, píše agentura Reuters.

Cílem je dosáhnout do roku 2030 produkce elektromobilů v objemu 220 000 vozů ročně. Podle ruských úřadů již zájem o výrobu elektromobilů v Rusku projevily některé zahraniční automobilky.

Maxim Kolesnikov z ministerstva hospodářství agentuře Reuters sdělil, že plánované subvence mají podpořit cenovou dostupnost elektromobilů, které jsou výrazně dražší než auta se spalovacím motorem. Subvence by podle Kolesnikova měly pokrývat 25 procent kupní ceny elektromobilu, jejich maximální výše by ale měla činit 625 000 rublů (183 000 Kč).

Podle odhadů po ruských silnicích v současnosti jezdí kolem 45 milionů vozů, z toho ale jen 11 000 elektromobilů. Větší využívání elektromobilů by Rusku mohlo mimo jiné pomoci splnit cíle v oblasti snižování emisí, upozornila agentura Reuters.

 

Právě se děje

Další zprávy