Prodej aut v Číně v dubnu poprvé po téměř dvou letech vzrostl

ČTK ČTK
11. 5. 2020 13:09
V Číně se prodeje automobilů začínají zvedat, zatímco v březnu a únoru se rapidně propadly. V dubnu se prodalo dokonce víc aut než vloni.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Prodej aut v Číně se v dubnu poprvé za téměř dva roky zvýšil. Ekonomika se začala znovu otevírat a úřady zmírnily cestovní omezení zavedená za účelem omezit šíření koronaviru. Do autosalonů tak zamířilo více lidí. Celkem se v dubnu prodalo 2,07 milionu aut, což je o 4,4 procenta více než ve stejném měsíci loni, oznámil dnes čínský svaz výrobců automobilů CAAM. Čína je největším automobilovým trhem světa.

V březnu naopak prodej aut kvůli pandemii o 43 procent klesl, v únoru se propadl o 79 procent. Měsíční prodej aut v Číně naposledy vzrostl v červnu 2018, uvedla agentura Reuters.

Desátý měsíc za sebou ale klesl prodej aut na alternativní pohon označovaných NEV (New Energy Vehicles). Do této skupiny spadají elektrické hybridní vozy, čistě elektrické vozy a vozy s vodíkovým pohonem. Celkem se v dubnu prodalo 72 000 těchto vozů.

Globální automobilový průmysl tvrdě zasáhla současná pandemie nemoci covid-19. V Číně narůstá optimismus, protože podnikatelské podmínky se tam zlepšují s tím, jak se zemi do značné míry podařilo potlačit šíření nemoci a jak začala uvolňovat omezení.

 

Právě se děje

Další zprávy