Platnost dálniční známky se prodlužovat nebude, i když lidé po dálnici jezdit nemohou

Eva Srpová Eva Srpová
2. 3. 2021 17:12
Množí se dotazy, zda by ministerstvo dopravy ve spolupráci se státním podnikem Cendis, který zajišťuje prodej elektronické dálniční známky, nemělo nabídnout kompenzaci za to, že v době přísného lockdownu řidiči nemohou opustit svůj okres a nevyužijí zpoplatněné dálniční úseky, na které si koupili elektronické známky.
Foto: Eva Srpová

Redakci Aktuálně.cz se v pondělí 1. března ozval jeden ze čtenářů, který popsal svou situaci: "Bydlím v Praze, nyní, když vláda omezuje pohyb osob a není možné se volně pohybovat mezi okresy, nevyužiji na svém voze novou dálniční známku, kterou jsem si zakoupil," podotýká Martin Kyselý a současně se ptá, zda by vláda neměla motoristům nabídnout kompenzaci.

Tou by mohlo být například plošné prodloužení platnosti známek podle toho, na jak dlouho bude omezení volného pohybu platit. Vláda současné omezení vyhlásila na tři týdny a platí od pondělí.

Zaslali jsme dotaz na ministerstvo dopravy, dnes nám odpověděl státní podnik Cendis (Centrum dopravních informačních systémů Ministerstva dopravy ČR), který provozuje projekt elektronických dálničních známek ERAZ. Cendis trvá na tom, že stejně jako v minulém roce při omezení pohybu zůstává zaplacená známka podle zákona platná, bez ohledu na nouzový stav a současná vládní opatření, protože dálniční známky nejsou do systému kompenzací zahrnuty.

"Stávající zákonná úprava vrácení poplatku či jeho částí nebo posunutí u již platných elektronických známek neumožňuje," říká Martin Opatrný z Cendisu.

Zároveň připomíná, že pokud osoba známku již zaplatila, ale má u ní odložené datum platnosti, je možné datum ještě upravit. Nikoli však ve chvíli, kdy už platit začala.

Roční dálniční známka vyjde na 1500 korun, pokud by současné omezení pohybu na příslušný okres, kdy mnoho řidičů nevyužije ani kilometr zpoplatněné dálnice, trvalo tři týdny, jak vláda schválila, řidiči "zbytečně" utratili 90 korun. Měsíční e-viněta ale vyjde na 440 Kč, a pokud někdo v extrémním případě koupil tuto známku těsně před vyhlášením lockdownu, propadne mu téměř celá.   

Se stížností by ale řidič nepochodil ani u soudu. "Při koupi dálniční známky nevzniká mezi státem a uživatelem dálnice smluvní vztah v pravém slova smyslu, nedochází ke sjednání občanskoprávního závazku, v podstatě tak na tento vztah nemůžeme aplikovat práva a povinnosti, které normálně v rámci smluvních vztahů platí," vysvětluje advokát Oliver Uraz.

Podle něj je v podstatě vyloučeno aplikovat ustanovení o náhradě škody z porušení smlouvy, vadném plnění, a tak podobně. "S ohledem na skutečnost, že omezení v užívání dálnic se děje na základě právní úpravy, v tomto případě krizových opatření, v podstatě je rovněž vyloučena náhrada škody "obecná", tedy náhrada škody za porušení zákonné povinnosti," dodává Oliver Uraz.

Jistou kompenzací má být podle Opatrného vyjádření ministerstva dopravy týkající se ceny dálničních známek pro příští rok. "Podle původních předpokladů měla dálniční známka zdražit po dokončení modernizace D1, což je v příštím roce. Vzhledem k aktuálním omezením pro řidiče se ministerstvo dopravy rozhodlo alespoň zachovat stávající cenu i v příštím roce. Bonifikováni tak budou všichni řidiči bez ohledu na to, zda v současné chvíli dálnici využívají, nebo ne," dodává.

 

Právě se děje

Další zprávy