Ojetiny nabízené v Česku jsou mladší než evropský průměr. Zde je deset nejprodávanějších

Nabídku ojetých automobilů v Česku se zmenšila, ale jejich stáří je v průměru nižší a ceny vyšší
10. Volkswagen Touran - rodinné MPV nižší střední třídy nepatří mezi nejlevnější ani největší modely své třídy, ale kvůli kvalitě zpracování a chytré variabilitě patří mezi nejoblíbenější modely této kategorie v českých autobazarech. V listopadu na chvostu Top10 vystřídal minivan z Wolfsburgu Audi A4.
9. BMW řady 5 - manažerský sedan a kombi vyšší střední dorazilo vloni na český trh v nové generaci. Jeho předchůdce proto nyní plní autobazary v hojném počtu.
8. Ford Mondeo - předchozí generace sedanu a kombi střední třídy od modrého oválu patří mezi nejvyhledávanější modely své třídy i proto, že jeho hodnota v rozumném stáří a úměrnou dávkou najetých kilometrů se pohybuje okolo částky 200 tisíc korun.
7. BMW řady 3 - jedno z nejoblíbenějších řidičských automobilů je v nabídce českých autobazarů velmi populární. Ale pozor! Podezřele nízká cena může být spolehlivým ukazatelem budoucích problémů.
Foto: iStock
Jiří Kaloč
7. 12. 2017 6:47
Listopadová nabídka ojetých automobilů na českém trhu zase o něco omládla. Celkové průměrné stáří se oproti říjnu snížilo o 0,2 na 9,2 roku. Věk vozidel nabízených v České republice v listopadu byl nejen nižší, než je průměr ve všech 25 státech Evropské unie, ale také výrazně nižší, než je průměrný věk českého vozového parku - 14,5 let. Podívejte se na deset nejprodávanějších ojetin v České republice v měsíci listopadu.

S posunutím stáří prodávaných vozidel úzce souvisí i snížení průměrného počtu najetých kilometrů u nabízených vozů. Tato hodnota totiž ve srovnání s předchozím měsícem klesla o 500 km na  157 204 km.

"Důvodem je neustále rostoucí poptávka po zánovních automobilech, což evidujeme i v našich autocentrech. Pod značkou Mototechna, která se specializuje na zánovní automobily, jsme za pět let existence prodali okolo 35 tisíc těchto automobilů," řekla ředitelka AAA Auto Karolína Topolová.

Spolu s tím vzrostla průměrná cena na 209 769 Kč, což souvisí i s vyšší poptávkou po bezpečnějších a lépe vybavených automobilech. Informace vyplývají z kontinuálního sledování trhu s ojetými automobily, jehož výsledky měsíčně zveřejňuje právě česká síť autobazarů AAA Auto.

Co se týče rozložení nabídky, tradičně nejpočetnější ji mají autobazary v Praze, kde jejich majitelé inzerovali celkem 21 193 automobilů z druhé roky. Naopak nejnižší počet inzerovaných aut měli v nabídce v Karlovarském kraji. Zde bylo k dispozici pouze 1864 vozů.

Přečtěte si podrobné recenze vozů, které se už jako nové nenabízejí na českém trhu.

 

Právě se děje

Další zprávy