Nová Octavia na prvních skicách: Už se zase bude mluvit o tvaru světel

Nová Octavia na prvních skicách: Už se zase bude mluvit o tvaru světel
Facelift Octavie zaujme novou přídí se světlomety, které se směrem k masce rozšiřují.
Až dosud to bylo přesně opačně, reflektory se směrem k masce zužovaly.
S odvážným tvarem světel přišel i facelift třetí generace v lednu 2017.
Také koncová světla budou po faceliftu jiná, na pohled vypadají o něco užší než ta současná.
Foto: Škoda Auto
Jakub Stehlík Jakub Stehlík
6. 2. 2024 13:10
Příští středu představí mladoboleslavská Škoda modernizovanou Octavii naživo, dnes však zveřejnila první realistické skici. Nejvíce na nich zaujme tvar předních reflektorů, které se směrem k masce rozšiřují a kopírují její tvar.

Čtvrtá generace modelu Octavia se dočká faceliftu čtyři roky po zahájení výroby. I nadále bude k dispozici jako liftback a kombi, stejně tak nebudou chybět verze Sportline a RS. První oficiální informace z automobilky mluví o druhé generaci světlometů LED Matrix s novým světelným podpisem. Jejich útroby mají být vybaveny krystalickými prvky, díky kterým získají modrý odstín a tím podle výrobce "zvýrazní estetiku vozu".

Chystaná Octavia se dočká i pozměněné masky a nárazníků, modernizace se dotkne také interiéru. Dá se očekávat nová generace infotainmentu s větším zapojením umělé inteligence, kterou letos koncern nasadil do všech nově uváděných modelů.

K faceliftu Octavie se vyjádřil i Oliver Stefani, jenž od roku 2017 ve Škodě Auto řídí oddělení designu. Upozornil na "zostřené kontury světlometů", které autu propůjčí "výraznější a sportovnější vzhled".

Odvážnější pojetí světlometů v rámci faceliftu má u Octavie už svou tradici, naposledy s ním u třetí generace přišel Stefaniho předchůdce Jozef Kabaň. Ten tehdy rozdělil přední světlo na dvě části, což se ve své době nesetkalo s všeobecně kladným přijetím.

O to zajímavější je, že Stefani nyní do značné míry z Kabaňovy verze světlometu z roku 2017 vychází, když jeho vnitřní část rovněž bezprostředně navazuje na masku chladiče. Ta má navíc mnohem komplikovanější tvar než kdysi.

Ačkoliv Stefaniho reflektor není tak radikální, jako byl ten Kabaňův, i tak jde o poměrně výrazný stylistický prvek, který do jisté míry mění vnímání celého auta. Jestli se v souvislosti s omlazenou Octavií čtvrté generace bude o něčem diskutovat, pak hlavní světla jsou horkým favoritem.

 

Právě se děje

Další zprávy