Nejúspornější sedmimístná auta na trhu. I rodina se dá převézt za rozumné peníze

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 5. 2022 6:02
Léto a doba dovolených se pomalu blíží, spousta lidí pak třeba k moři nebo za památkami vyrazí autem. Při stoupajících cenách paliv pak může být spotřeba jedním z faktorů, který bude hrát při koupi vozu důležitou roli. Redakce Aktuálně.cz proto vytvořila žebříček nejúspornějších sedmimístných aut na trhu s cenou kolem milionu korun.

V následujícím žebříčku jsou zahrnuty automobily se spalovacím, tedy benzinovým nebo naftovým, motorem včetně mildhybridů i plnohodnotných hybridů. Žebříček je sestaven podle přepočtu nákladů na jeden ujetý kilometr. Pro benzin je počítána cena 43,70 koruny za litr, pro naftu 46,01 koruny za litr.

Ceny vycházejí z dat specializovaného webu mBenzin.cz a odpovídají době tvorby článku ve čtvrtek 12. května. Data o spotřebě potom vycházejí z oficiálních údajů zveřejněných samotnými automobilkami z testovacího cyklu WLTP. Je možné, že například při plném zatížení sedmi cestujícími a jejich zavazadly, se mohou hodnoty spotřeby paliva lišit. Na přehled se podívejte do galerie.

Foto: Seat

Seat Tarraco - 2,48 Kč/km

Úsporná jsou i sedmimístná SUV koncernu Volkswagen, především pak s dvoulitrovým TDI o výkonu 110 kW a manuální či sedmistupňovou dvouspojkovou automatickou převodovkou. V případě Seatu Tarraco je spotřeba 5,4 l/100 km, což odpovídá zhruba 2,48 korunám na kilometr. Cena, včetně příplatku za sedm míst, je pak 931 400 korun. Na pořízení levnější, ale na provoz relativně dražší je pak benzinová patnáctistovka TSI, u níž při spotřebě 6,8 l/100 km, vychází kilometr jízdy na necelé tři koruny.

 

Právě se děje

Další zprávy