Nejúspornější sedmimístná auta na trhu. I rodina se dá převézt za rozumné peníze

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 5. 2022 6:02
Léto a doba dovolených se pomalu blíží, spousta lidí pak třeba k moři nebo za památkami vyrazí autem. Při stoupajících cenách paliv pak může být spotřeba jedním z faktorů, který bude hrát při koupi vozu důležitou roli. Redakce Aktuálně.cz proto vytvořila žebříček nejúspornějších sedmimístných aut na trhu s cenou kolem milionu korun.

V následujícím žebříčku jsou zahrnuty automobily se spalovacím, tedy benzinovým nebo naftovým, motorem včetně mildhybridů i plnohodnotných hybridů. Žebříček je sestaven podle přepočtu nákladů na jeden ujetý kilometr. Pro benzin je počítána cena 43,70 koruny za litr, pro naftu 46,01 koruny za litr.

Ceny vycházejí z dat specializovaného webu mBenzin.cz a odpovídají době tvorby článku ve čtvrtek 12. května. Data o spotřebě potom vycházejí z oficiálních údajů zveřejněných samotnými automobilkami z testovacího cyklu WLTP. Je možné, že například při plném zatížení sedmi cestujícími a jejich zavazadly, se mohou hodnoty spotřeby paliva lišit. Na přehled se podívejte do galerie.

Foto: Dacia

Dacia Jogger - 2,45 Kč/km

Asi nepřekvapí, že Dacia Jogger patří mezi sedmimístná auta s nejnižšími kilometrovými náklady. A to ať už je řeč o čistě benzinové verzi s výkonem 81 kW, tak i provedení s pohonem na LPG o výkonu 74 kW. Druhá jmenovaná verze se spotřebou 7,6 litru plynu na 100 km se dokonce dostane pod dvě koruny na kilometr. A i když řidič vyprázdní zásobník plynu a přejde 50litrovou nádrž na benzin, pořád se pohybuje kolem 2,62 koruny na kilometr. Nejlevněji je přitom plynový Jogger možné pořídit se sedmi sedadly od 421 500 korun.

Verze poháněná čistě na benzin má průměrnou spotřebu na úrovni 5,6 l/100 km, což znamená, že kilometr v ní vychází přibližně na 2,45 koruny. Oba motory mají výhradně ruční řazení. Pořizovací cena je opět bezkonkurenční, od 434 tisíc korun. Levnější sedmimístné auto než Jogger na českém trhu není.

 

Právě se děje

Další zprávy