Nejúspornější sedmimístná auta na trhu. I rodina se dá převézt za rozumné peníze

Jan Matoušek Jan Matoušek
16. 5. 2022 6:02
Léto a doba dovolených se pomalu blíží, spousta lidí pak třeba k moři nebo za památkami vyrazí autem. Při stoupajících cenách paliv pak může být spotřeba jedním z faktorů, který bude hrát při koupi vozu důležitou roli. Redakce Aktuálně.cz proto vytvořila žebříček nejúspornějších sedmimístných aut na trhu s cenou kolem milionu korun.

V následujícím žebříčku jsou zahrnuty automobily se spalovacím, tedy benzinovým nebo naftovým, motorem včetně mildhybridů i plnohodnotných hybridů. Žebříček je sestaven podle přepočtu nákladů na jeden ujetý kilometr. Pro benzin je počítána cena 43,70 koruny za litr, pro naftu 46,01 koruny za litr.

Ceny vycházejí z dat specializovaného webu mBenzin.cz a odpovídají době tvorby článku ve čtvrtek 12. května. Data o spotřebě potom vycházejí z oficiálních údajů zveřejněných samotnými automobilkami z testovacího cyklu WLTP. Je možné, že například při plném zatížení sedmi cestujícími a jejich zavazadly, se mohou hodnoty spotřeby paliva lišit. Na přehled se podívejte do galerie.

Foto: Volkswagen

Volkswagen Tiguan Allspace - 2,48 Kč/km

Do třetice sedmimístné SUV koncernu Volkswagen, tentokrát v podobě modelu Tiguan Allspace. I ten si papírově nárokuje 5,4 l/100 km, na jeden kilometr má tedy náklady zhruba 2,48 koruny. Platí to přitom pro dvoulitrový turbodiesel o výkonu 110 kW podobně jako u Seatu Tarraco spřaženého se šestistupňovou manuální převodovkou. Včetně příplatku ze dvě místa úplně vzadu takové auto stojí od 1 018 100 korun.

S benzinovou patnáctistovkou o výkonu 110 kW je už ale SUV trochu rozežranější - papírově jde o 6,8 l/100 km, tedy 2,97 koruny na kilometr. Na druhou stranu se ale dostane tato motorizace v základní výbavě, včetně příplatku za sedm míst k sezení, pod hranici 950 tisíc korun.

 

Právě se děje

Další zprávy