Nejlepší ojetina letošního roku? Podle Britů Škoda Karoq s litrovým tříválcem

Jan Matoušek Jan Matoušek
14. 9. 2022 6:02
Ačkoliv ceny spíše stagnují nebo mírně rostou, jsou ojetá auta stále populárnější. Jak ale najít nejvhodnější ojetinu? Existují různé žebříčky od pořadí dle spolehlivosti až po ztrátu hodnoty. Experti z britského magazínu Auto Express pak také každoročně vyhlašují seznam nejlepších ojetin roku. Letošní pořadí opanovala Škoda Karoq.
Foto: Škoda Auto

Nejlepší ojetina do města: Škoda Citigo

Nejlepším ojetým autem do města vyhlásili Britové další Škodu, tentokrát již nevyráběný model Citigo. K dobrému výsledku mu napomohly především nízké provozní náklady, dost místa pro čtyři dospělé a 250 litrů zavazadel nebo dobré jízdní vlastnosti. První volba poroty padla na slabší litrový tříválec s 45 kW, i silnější verze motoru ale nabízí příjemně nízkou spotřebu a ještě o kousek lepší městskou dynamiku. Citigo se nabízelo i s automatizovanou převodovkou, Britové ale preferují manuál. Za připomenutí stojí i fakt, že v závěru života se hatchback nabízel už jen s elektrickým pohonem.

Foto: Ford

Nejlepší ojeté supermini: Ford Fiesta

Překvapí někoho, že nejlepším ojetým malým autem Britové vyhlásí sedmou generaci Fordu Fiesta? Auta, které dlouhodobě ovládalo tamní prodejní žebříčky a až v poslední době trochu vyklidilo pozice třeba ve prospěch Vauxhallu Corsa. Kupce může modrý ovál zaujmout skvělými jízdními vlastnostmi v kombinaci s dostatečným komfortem a také širokou nabídkou motorů sahající od atmosférických čtyřválců až po sportovní ST nebo turbodiesely. Volbou Auto Expressu je ale přeplňovaný litrový tříválec se 74 kW. Hlavní vadou na kráse může být menší vnitřní prostor.

 

Právě se děje

Další zprávy