Toto jsou nejhorší křižovatky v Praze. Stane se na nich nejvíc nehod

Toto jsou nejhorší křižovatky v Praze. Stane se na nich nejvíc nehod
Mimoúrovňová křižovatka ulic Kbelská a Novopacká mezi Hloubětínem a Prosekem zaznamenala za posledních pět let 128 nehod se 14 zraněnými. Nejčastější příčinou bylo nedání přednosti při přejíždění z pruhu do pruhu a škody podle policie dosáhly téměř 11,5 milionu korun.
S 93 nehodami a 15 zraněnými byla křižovatka ulic Klárov a Valdštejnská v centru Prahy druhým nejhorším místem častých incidentů. Nejčastější příčinou bylo nedání přednosti při odbočování vlevo a škody podle policie činily téměř 12 milionů korun.
Křižovatka ulic M. Horákové a Korunovační u Letenského náměstí evidovala 89 nehod se 14 zraněnými, přičemž nesprávný způsob jízdy byl nejčastější příčinou. Škody podle policie dosáhly téměř 6,5 milionu korun.
S 86 nehodami a 21 zraněnými je problematickým místem i křižovatka ulic Svatovítská a Gen. Píky v Dejvicích. Nejčastější příčinou bylo nedání přednosti při odbočování vlevo a škody podle policie přesáhly 10 milionů korun.
Foto: Aktuálně.cz
Eva Srpová Štefan Novák Eva Srpová, Štefan Novák
9. 12. 2023 13:02
V Praze jezdí nejvíc aut, a tak se v metropoli také stává nejvíc nehod. Bez ohledu na velikost krajů či jejich umístění za sebou Praha s průměrným počtem více než 19 tisíc nehod ročně s odstupem nechává všechny ostatní. Ve středních Čechách dojde ročně k o třetinu menšímu množství nehod. Které křižovatky v Praze jsou ty nejrizikovější? Podívejte se do přehledu.

Absolutní většinu, konkrétně téměř 70 procent nehod, zaviní řidiči v Praze nezpůsobilou jízdou. Pětina nehod pak vznikne nedáním přednosti v jízdě a šest procent je způsobeno nepřiměřenou rychlostí. Nehody velmi často souvisí s velkou intenzitou dopravy, jejich příčinou jsou dlouhé kolony nebo náhlá změna plynulosti provozu.

Třetina nehod v Praze se stane v policejním obvodu Prahy 4. Jde o oblast, kterou protíná magistrála navazující na příjezd po D1, zároveň zde vede Městský okruh a takzvaná Jižní spojka.

"Je zde silná tranzitní a dálková příjezdová doprava, kdy veškerá doprava, která směřuje do Prahy po D1, se ocitne nejprve na Praze 4. Zde se zároveň setkává se silnou pražskou dopravou, ať už individuální, nebo městskou, obsluhující hustě obydlené rezidenční oblasti na jihovýchodě hlavního města," vysvětlují zástupci společnosti DataFriends, která provozuje Portál nehod.

Místem nejvyšší míry rizika vzniku dopravní nehody v Praze jsou křižovatky, zejména ty komplikovanější, kde je vysoký provoz, případně se tu kříží i tramvajová doprava.

Portál nehod vytipoval deset rizikových křižovatek v Praze s nejvyšším počtem havárií, které byly sledovány v pětiletém období. Podívejte se do přehledu.

 

Právě se děje

Další zprávy