Poslední mohykáni mrtvého segmentu. MPV jsou rodinným ideálem, zůstalo jich minimum

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 7. 2021 6:00
Ještě před patnácti lety by asi nikdo nehádal, že tehdy populární auta segmentu MPV budou dnes na okraji zájmu. Jejich pozice převzaly SUV a také osobní verze dodávek, kterých je čím dále více. A tak z někdejší plejády aut jako Meriva, Roomster, Zafira, Espace nebo Scénic zbyla na českém trhu jen hrstka modelů. Kdo ještě nabízí klasická MPV a kolik stojí? Dozvíte se v galerii.

Renault Grand Scénic - od 567 000 Kč

V 90. letech se Renault Scénic stal jedním ze zakladatelů segmentu kompaktních MPV, dnes se pomalu stává jeho další obětí. Aktuální vydání vozu mělo premiéru v roce 2016, nástupce se však kvůli nízkým prodejům nejspíše nedočká. Však už ani na českém trhu nekoupíte jeho krátkou verzi, zůstává jen delší verze Grand, která může za 15 tisíc korun dostat třetí řadu sedadel.

Sázka na robustnější designové prvky a standardní 20palcová kola (která jsou mimochodem ocelová s kryty, až vyšší výbava má lité disky), která měla auto přiblížit světu SUV, Renaultu zkrátka nevyšla. Ostatně podobný přechod zaznamenal i Espace a ani u něj to prodejním úspěchem nedopadlo.

Technické údaje

Grand Scénic
Rozměry (d/š/v) 4634/1866/1660 mm
Rozvor 2804 mm
Kufr 718/1901 l
Benzinové motory 1.3 TCe (103/116 kW)
Cena od 567 000 Kč

Přitom Grand Scénic má rozvor o délce 2804 mm a jeho kufr v pětimístném uspořádání pojme 718 litrů. K tomu je potřeba připočíst řadu chytrých řešení - třeba ve formě šuplíku před spolujezdcem nebo posuvné středové konzole s úložným prostorem. Vyloženě nepraktický tak Scénic není. Přesto je to na silnicích spíše unikát.

Pod kapotou jsou jen benzinové motory o objemu 1,3 litru s výkonem 103 nebo 116 kW. Silnější má vždy jen dvouspojkový automat, slabší jej nabízí volitelně k ručnímu řazení. Také nabídka výbav v českém ceníku obsahuje jen dvě položky, za akčních 567 tisíc korun, kolik stojí základní model, pak auto vozí dvouzónovou automatickou klimatizaci, rádio s dotykovou obrazovkou, tempomat nebo zadní parkovací senzory.

 

Právě se děje

Další zprávy