Místo na benzince budete tankovat doma. Radíme, jak připravit dům na elektromobilitu

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 2. 2020 6:06
Život s elektromobilem? To není jen marné hledání volné nabíječky a čekání u kávy, až se auto dobije. Pokud máte dům, pro každodenní dojíždění do práce může být život s elektromobilem pohodlnější než s klasickým, konvenčním autem. Prostě jen večer zapojíte nabíjecí kabel a ráno máte baterii plnou. Jak si ale dům na vlastnictví elektroauta připravit? A může být takové řešení pro všechny?
Foto: Shutterstock

Jak na to v hromadné garáži?

Pro majitele rodinných domků s vlastní garáží je přechod na elektromobilitu poměrně snadný. Co ale dělat, když bydlíte v domě s hromadnou garáží?

Cesta k dobíjecím stanicím v bytových domech je komplikovanější. Pokud developer garáže nepřipravil, musí dojít k dohodě majitelů bytových jednotek. "Dnes se doporučuje, aby na každých deset stání v hromadné garáži byla jedna nabíječka a každé páté mělo přípravu na její umístění," vypočítává Myslík.

Ideální postup je podle něj takový, aby sdružení vlastníků (SVJ) zainvestovalo do elektrických rozvodů a dohodlo se na technickém řešení dobíjecích stanic. Jejich vlastní koupi už může nechat na elektromobilistech. "V tomto případě se musí nasadit sofistikovanější nabíječky, které budou zvládat vytvářet výkazy o dobíjení, podle spotřeby se pak majiteli elektromobilu vyúčtuje elektřina, která připadá na jeho dobíjení," říká Myslík.

V sazbě za kilowatthodinu si pak SVJ může rozpočítat náklady na přípravu speciálního rozvodu. Majitel elektroauta by si měl zvolit takový wallbox, který umožňuje odemknutí pomocí čipu nebo PIN kódu. To aby mu někdo nespotřebovával "jeho" elektřinu.

 

Právě se děje

Další zprávy