Místo na benzince budete tankovat doma. Radíme, jak připravit dům na elektromobilitu

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 2. 2020 6:06
Život s elektromobilem? To není jen marné hledání volné nabíječky a čekání u kávy, až se auto dobije. Pokud máte dům, pro každodenní dojíždění do práce může být život s elektromobilem pohodlnější než s klasickým, konvenčním autem. Prostě jen večer zapojíte nabíjecí kabel a ráno máte baterii plnou. Jak si ale dům na vlastnictví elektroauta připravit? A může být takové řešení pro všechny?
Foto: Shutterstock

A co když bydlím v paneláku?

Obyvatelé paneláků mají situaci nejkomplikovanější. "Pochopitelně ale nechceme elektroauta vnucovat lidem, kteří bydlí na sídlišti v 10. patře panelového domu," řekl nedávno na jedné akci pro novináře Luboš Vlček, šéf českého zastoupení Škody Auto. To proto, že možnosti jsou pro ně omezené a sám Lubomír Myslík z ČEZu přiznává, že systémové řešení pro ně neexistuje.

"Můžu vycházet z toho, že řada lidí, kteří mají peníze na dražší auto, ho stejně i na sídlišti parkuje v parkovacím domě nebo na oploceném parkovišti," říká. V takovém případě platí, že by se majitel elektroauta mohl obrátit na provozovatele parkoviště a domluvit se s ním.

Pro ty, co parkují na ulici, může být řešením plánovaná instalace nabíječek na stožáry veřejného osvětlení, o němž mluví Praha. Společnost PRE se pak pokouší wallboxy osazovat trafostanice, které jsou přístupné automobilům, v Praze jsou takové v současné době dvě, v příštím čtvrtletí jich má přibýt asi dvacet. "V rámci této iniciativy chceme do konce roku 2022 osadit 100 trafostanic dobíjením. Kromě toho plánujeme ještě 200 dalších nabíječek po celé Praze," říká Vojtěch Fried, který má v PRE na starosti Elektromobilitu a Smart City.

"Z našeho pohledu by bylo nejlepší udělat uzly dlouhodobého nabíjení přes noc," tvrdí Lubomír Myslík z ČEZu. Elektromobilistům z paneláků nezbude nic jiného než spolehnout na veřejnou dobíjecí síť. Nabíjení na ní je bohužel dražší než doma a při využití stejnosměrných rychlých stanic dochází k rychlejšímu opotřebení baterie.

 

Právě se děje

Další zprávy