Je výhodnější koupit rodinné, nebo malé auto? Podívali jsme se do nabídky 10 značek

Jan Matoušek Jan Matoušek
20. 11. 2017 7:10
Malé hatchbacky, tedy auta velikosti Škody Fabia, se svými cenami nebezpečně blíží větším rodinným kompaktům, tedy vozům jako VW Golf. Ty se v některých případech dají pořídit i pod 300 tisíc korun, což je o segment níže naopak suma, odpovídající slušně vybavenému vozu. V následující grafice se tak můžete podívat, co nabízejí některé automobilky za stejné peníze ve dvou velikostních segmentech. Rodinný hatchback v základní výbavě jsme totiž porovnali s malým hatchbackem za podobnou cenu. Vybrali jsme deset automobilek, jejichž modely patří v obou třídách mezi nejpopulárnější. Vždy jsme volili vozy s pětidveřovou karosérií a vedle továrních informací přinášíme i data z našeho měření.

Na přehled kompaktních hatchbacků s cenou do 350 tisíc korun se podívejte zde. Malé hatchbacky s cenou do 300 tisíc korun najdete tady.

Seat Ibiza vs. Leon

Seat Ibiza patří na českém trhu mezi nováčky, Leon je i přes nedávný facelift již ostřílený model. Kompaktní Leon startuje ve výbavě Reference s motorem 1.2 TSI o výkonu 63 kW a manuální pětistupňovou převodovkou na 343 900 korunách. Za ni dostane zákazník kolenní airbag řidiče, manuální klimatizaci, rádio s pětipalcovou obrazovkou a čtyřmi reproduktory nebo multifunkční volant.

Ibiza se této ceně nejvíce blíží s motorem 1.0 TSI o výkonu 70 kW s manuální pětistupňovou převodovkou a druhým stupněm výbavy Style. Tato verze je za 334 900 korun. Alternativu tvoří vůz ve stejné výbavě, ale s motorem 1.0 TSI o výkonu 85 kW a šestistupňovou manuální převodovkou za 352 900 korun. Linie Style nabízí systém Front Assist, manuální klimatizaci, rádio s pětipalcovým dotykovým displejem a šesti reproduktory, kožený multifunkční volant nebo mlhovky.

Ibiza má na délku 4059 mm a mezi nápravami nabízí 2564 mm. Leon je větší, má 4282 mm na délku a 2636 mm mezi nápravami. Podélně je uvnitř, podle našich měření, 151 cm místa v Leonu a 147 cm místa v Ibize. Maximální šířku vzadu má Leon o 5 cm větší, výška vzadu je v kompaktu o 3 cm větší. Kufr Ibizy nabízí 355 až 1165 litrů, Leon má 380 až 1210 litrů.

Více informací k Ibize najdete zde a k Leonu zde.

 

Právě se děje

Další zprávy