Luxus se neprodává? Automobilka Aston Martin je ztrátová, akcie oslabily o 20 procent

ČTK ČTK
1. 3. 2019 9:13
Britský výrobce luxusních vozů Aston Martin vykázal za loňský rok ztrátu před zdaněním ve výši 68 milionů liber (asi dvě miliardy korun), zatímco o rok dříve byl v zisku 84,5 milionu liber.
Aston Martin začne za rok vyrábět své první SUV jménem DBX. Zachrání ho od problémů?
Aston Martin začne za rok vyrábět své první SUV jménem DBX. Zachrání ho od problémů? | Foto: Aston Martin

Dolů ho stáhly náklady spjaté se vstupem na burzu, které dosáhly 136 milionů liber. Vyplývá to z dnešní zprávy firmy. Akcie společnosti v reakci oslabily o 20 procent.

Firma se v říjnu stala po desítkách let první britskou automobilkou, která vstoupila na akciovou burzu. Její akcie ale hned první den odepsaly pět procent a dodnes se ztráta zvýšila na 40 procent.

Příjmy firmy loni stouply o 25 procent na 1,1 miliardy liber a prodeje osobních vozů vzrostly o 26 procent na 6441 aut. Odbyt stoupl ve všech regionech, například v Číně, kde jiní výrobci hlásí oslabení poptávky, vzrostl o 31 procent.

Jakkoli firma očekává letos růst, kartami může zamíchat odchod Británie z Evropské unie. Pro případ brexitu bez dohody automobilka vyčlenila 30 milionů liber.

Aston Martin vyrábí vozy pouze v Británii a v letošním roce tam hodlá otevřít svůj druhý montážní závod. S ním jeho kapacita stoupne z nynějších asi 7000 na 14 000 automobilů. Vedle elektromobilu Lagonda tam v roce 2020 zahájí výrobu svého prvního sportovně-užitkového vozu (SUV) nazvaného DBX.

Společnost Aston Martin byla založena před 106 lety a proslavil ji mimo jiné fiktivní tajný agent James Bond. Aston Martin vlastní konsorcium investičních firem z Kuvajtu a italské InvestIndustrial. Skoro pětiprocentní podíl vlastní automobilka Daimler výměnou za napojení na technologie pro připojená a autonomní auta.

 

Právě se děje

Další zprávy