Laponské volání divočiny aneb z Čech až na konec světa v kabině Škody Octavia Scout

Sabina Kvášová
24. 9. 2017 7:47
Východní jantarovou trasou přes polární kruh, až k zasněženým vrcholkům dalekého severu na Nordkapp za neustálého slunečního svitu. Všude spousta čirých potůčků, jezer a sobů, kteří rádi stojí v cestě a nereagují ani na zatroubení. Laponsko nabízí unikátní severskou exotiku a také jednu z posledních velkých divočin v Evropě. Na mapě jsme si namalovali náročný okruh, čítající téměř 9 tisíc kilometrů, a vydali se se čtyřkolkou Škoda Octavia Scout až k nejsevernějšímu bodu Evropy. Uvnitř grafiky najdete fotografie a informace ze sedmnáctidenní expedice.

Den 3 Jantarovou cestou na sever

Třetí den už jsme opět v plné síle a zas za volantem na dálnici, tentokráte z Vilniusu do Klaipédy.

Odtud přejíždíme 10 minut lodí na Kurskou kosu (na snímcích). Písčitý, 98 kilometrů dlouhý výběžek byl součástí prastaré obchodní trasy, kterou byl dopravován jantar podél Baltu až do Itálie. Duny ve zdejším národním parku se vypínají až do výšky 60 metrů. Zážitkem je procházka po největší evropské pohyblivé duně Parnidžio. Na tu se jde z blízké rybářské vesničky Nida s pohlednými korouhvemi a vůní vynikajících uzených ryb. Po zdolání duny si užíváme zdejší nezapomenutelná panoramata s břehy a lesy.

Následkem větrů a činností člověka však duny ustupují blíže k Baltskému moři (za posledních 40 let klesla výška dun o 20 metrů). Jednou zmizí Kurská kosa v moři úplně. Do Ruska (Kaliningradu) je to z vrcholu duny jen 3 kilometry. Vlastně se nám naskýtá kuriózní pohled, koukáme na západ a přitom hledíme do Ruska. Ale teď zpět z národního parku, trajektem zpátky na litevskou pevninu směrem do Lotyšska.

 

Právě se děje

Další zprávy