Laponské volání divočiny aneb z Čech až na konec světa v kabině Škody Octavia Scout

Sabina Kvášová
24. 9. 2017 7:47
Východní jantarovou trasou přes polární kruh, až k zasněženým vrcholkům dalekého severu na Nordkapp za neustálého slunečního svitu. Všude spousta čirých potůčků, jezer a sobů, kteří rádi stojí v cestě a nereagují ani na zatroubení. Laponsko nabízí unikátní severskou exotiku a také jednu z posledních velkých divočin v Evropě. Na mapě jsme si namalovali náročný okruh, čítající téměř 9 tisíc kilometrů, a vydali se se čtyřkolkou Škoda Octavia Scout až k nejsevernějšímu bodu Evropy. Uvnitř grafiky najdete fotografie a informace ze sedmnáctidenní expedice.
Foto: Sabina Kvášová

Den 6 Jižním Finskem křížem krážem

Opouštíme finskou metropoli a máme před sebou 400kilometrovou trasu. Směřujeme z východu napříč jižním Finskem do původního hlavního města Turku. S příchodem Rusů po napoleonských válkách se totiž hlavní město Finska posunulo do východnějších Helsinek, aby toto území mohl car snadněji spravovat.

Dále pokračujeme na sever do Raumy (na snímku), kde staré město ukrývá jedny z nejzachovalejších dřevěných domů ve Finsku. Trasu čtyři sta kilometrů při povolené osmdesátikilometrové rychlosti si kupodivu docela užíváme. V Octavii je totiž k dispozici adaptivní tempomat, díky němuž je řízení komfortní a příjemné.

Do "finském Manchesteru" Tampere přijíždíme až v jednu hodinu ráno. Další den nás čeká krátká prohlídka tohoto města. Tampere je hodně industriální, proslulo svými prádelnami bavlny. A také tím, že tady hodně času trávil Lenin před revolucí, dokonce se tady setkal i se Stalinem. Však to tehdy tady byl západ carského Ruska.

 

Právě se děje

Další zprávy