Laponské volání divočiny aneb z Čech až na konec světa v kabině Škody Octavia Scout

Sabina Kvášová
24. 9. 2017 7:47
Východní jantarovou trasou přes polární kruh, až k zasněženým vrcholkům dalekého severu na Nordkapp za neustálého slunečního svitu. Všude spousta čirých potůčků, jezer a sobů, kteří rádi stojí v cestě a nereagují ani na zatroubení. Laponsko nabízí unikátní severskou exotiku a také jednu z posledních velkých divočin v Evropě. Na mapě jsme si namalovali náročný okruh, čítající téměř 9 tisíc kilometrů, a vydali se se čtyřkolkou Škoda Octavia Scout až k nejsevernějšímu bodu Evropy. Uvnitř grafiky najdete fotografie a informace ze sedmnáctidenní expedice.

Den 4 a 5 Do severské divočiny se musí přes baltská města

Vydat se na sever Evropy touto trasou není vůbec nezajímavé. Cesta sice neplyne tak jako po komfortní německé dálnici, pobaltské silnice jsou ale kvalitní a je mnoho co objevovat. Zatímco litevská města byla menšího charakteru a malebná, je lotyšská metropole Riga na první pohled rozsáhlejší. Nad půl kilometru širokou řekou Daugavou se klenou železobetonové impozantními mosty. Je tu spousta továren a hal. Není náhoda, že se většina motorek ve východním bloku vyráběla právě tady (motorky byly mimochodem inspirované českými mopedy Stadion). Riga na nás dělá dojem důležitého přístavu, ve kterém se čile obchoduje. Důkazem je i komplex pěti obrovských tržnic, jedněch z největších v Evropě, který byl založen už v roce 1201. Staré město je i přesto elegantní a romantické s řadou originálních středověkých a secesních domů. Hojně je zde slyšet ruština. Paradoxně v Rize žije více Rusů než etnických Lotyšů. Inu, následek sovětské expanze.

Nyní nás na trase čeká nejmenší z Pobaltských republik, Estonsko a pohádkový Tallinn (na snímku vpravo). Ten má díky své unikátní středověké architektuře, zachovalým hradbám a dlážděným uličkám neskutečnou atmosféru a je doslova pobaltským klenotem.

Přenocujeme tady a na další den se vydáváme trajektem přes Finský záliv do Helsinek (na snímku vlevo). Cesta trvá 90 minut. Ocitnout se v Helsinkách, to je velký rozdíl. Oproti kouzelnému Tallinu působí Helsinky moderně a možná trochu studeně. Navečer vyrážíme na prohlídku města, šeřit se začíná až kolem jedenácté, a tak se ještě pozdě večer kocháme ulicemi se secesními budovami a velkým počtem kaváren. Centru města dominuje přístav s obrovskými trajekty a zámořskými loděmi, ruské kolo, bazény hned u mořské hladiny a katedrála.

 

Právě se děje

Další zprávy